جشنواره فجر 96: چرا بهروز وثوقی در فیلم کامبوزیا پرتوی بازی نکرد ؟
برنامه دو قدم تا سیمرغ با هدف معرفی بهتر فیلم های جشنواره فجر با حضور عوامل و بازیگران فیلم ها برگزار گردید.

کامبوزیا پرتوی: امیدوارم سلیقه مخاطب سینما که دچار ساده پسندی شده ارتقا یابد

مجری برنامه دو قدم تا سیمرغ منصور ضابطیان است. اولین فیلمی که در این رویداد خبری معرفی گردید فیلم کامیون به کارگردانی کامبوزیا پرتوی بود. معرفی فیلم سینمایی «کامیون» با حضور کامبوزیا پرتوی، نسرین مرادی بازیگر، میلاد محمدی آهنگساز، حمید علی قلیان مشاور تهیه و تورج اصلانی فیلمبردار امروز (دوم بهمن ماه) در پردیس سینمایی ملت برگزار شد.

کامبوزیا پرتوی در آغاز نشست داستان فیلم کامیون را به طور خلاصه این گونه بیان نمود:

این فیلم روایتگر داستان یک زن ایزدی است که از دست داعش متواری گشته و برای پیدا کردن شوهرش راهی تهران می شود. او در تهران آواره می گردد. در این فیلم مشخص نمی شود که همسر این زن چه کسی ست.

وی با اشاره به نوشته شدن این فیلم نامه در سال 2000 با موضوع طالبان افزود:

با توجه به روی کار آمدن داعش تصمیم به تغییر فضای آن گرفتم.

حمید علی قلیان نیز بیان کرد:

آقای پرتوی به واسطه آشنایی قبلی، به من پیشنهاد همکاری دادند. این فیلم یک اثر مستقل است. زیرا هیچ کمکی از هر جایی که می توانست به عنوان حامی باشد، صورت نگرفت.

پرتوی نیز در این باره توضیح داد:

قرار بود نیکی کریمی به عنوان تهیه کننده در کنار ما باشند. آن زمان حمایت فارابی را نداشتیم و همین کمک نکردن باعث شد تا نیکی کریمی از تهیه کنندگی کار انصراف بدهد و ناچار خودم تهیه کنندگی را به همراهی علی قلیان انجام دادم و نیکی کریمی به عنوان بازیگر در کنار ما بود.

میلاد محمدی آهنگساز اثر نیز درباره موسیقی فیلم توضیح داد:

سال هاست آقای پرتوی و قلم شان را می شناسم. به عنوان یک کرد با دردها و رنج هایشان آشنایی دارم. فیلمنامه «کامیون» ساختار متفاوتی دارد. به طور کلی ساختار آن ارکسترال است. نزدیک ترین ساز به ایزدی ها نوعی تنبور است که از آن بهره برده ایم.

پرتوی در پاسخ به این که چقدر فیلم مورد قبول عامه مردم در زمان اکران قرار می گیرد، توضیح داد:
امیدوارم با وجود فیلم های ساده پسندانه ای که مدت هاست سینما را درگیر خود کرده است، «کامیون» بتواند سلیقه تماشاگران را تغییر دهد.

وی درباره انتخاب اولیه بازیگر نقش اصلی فیلم خود بیان کرد:
اگر بخواهیم به عقب برگردیم، انتخاب من بهروز وثوقی و لوکیشن مد نظرمان هم ترکیه بود. اما وقتی لوکیشن به ایران رسید و زمان ساخت رسید، اولین انتخابم سعید آقاخانی بود و به دلیل آشنایی و همکاری قبلی با او و اصالت کردی‌اش این انتخاب قطعی شد. همچنین برای نقش بازیگر زن نیز به دلیل این که بازیگر به زبان انگلیسی صحبت می کرد، آن زمان تصمیم داشتم از بازیگر فرانسوی استفاده کنم.

وی در پاسخ به این که موضوع داعش و کردها می‌تواند از نظر بین المللی دیده شود یا نه، عنوان کرد:
فیلمنامه در سال 2001 در دو جشنواره بین المللی جایزه گرفت. اما بعد از آن سعی داشتم به سلیقه تماشاگران داخلی برگردم و نزدیک شوم.

نسرین مرادی بازیگر «کامیون» نیز در پاسخ به این که تجربه همکاری با کامبوزیا پرتوی چگونه است، گفت:
در عین حال که کار سختی است، اما لذت بخش بود. ایشان همیشه با بازیگران برخورد مناسبی دارند. البته سختی ها و مشکلات هر کاری باعث می‌شود گاهی آدم از کوره در برود. اما ایشان صبورانه سعی می‌کردند این سختی‌ها را به گروه منتقل نکنند.

پرتوی درباره انتخاب تورج اصلانی به عنوان مدیر فیلمبرداری این فیلم عنوان کرد:
این که تورج اصلانی به زبان کردی و فرهنگ آن منطقه مسلط بود به من کمک زیادی کرد. انتخاب او خیالم را راحت می‌کرد. به نظرم «کامیون» شانس آورده است که چنین بازیگران و عواملی همراهی اش کرده اند.

تورج اصلانی مدیر فیلمبرداری «کامیون» نیز گفت:
هیچ وقت پیش از این شانس همکاری با آقای پرتوی را نداشته ام. اما آشنایی زیادی با ایشان و کارشان داشتم. درد و رنج های کردها را می شناسم. نگاه آقای پرتوی به کردستان و کردها ویژه بود. ایشان نگاه انسانی به یک مساله اجتماعی داشتند و برای من این نوع نگاه قابل احترام بود و امیدوارم ایشان برای فیلمسازی به میزان کافی حمایت شوند.

وی درباره تعداد جلسات و شرایط فیلمبردرای این فیلم عنوان کرد:
این فیلم 53 جلسه تصویربرداری و لوکیشن خاصی داشت. قصه در کابین یک کامیون روایت می شد و انتقال آن از نقطه ای به نقطه ای دیگر، شرایط اقلیمی متفاوت و محدود بودن قصه به دوره ای مشخص از سختی های کار بود.

اصلانی ادامه داد:
قصه «کامیون» خیالی نیست و هایپررئال نوشته شده است. به جزئیات توجه دارد و چالش های خاصی را برای من به عنوان فیلمبردار ایجاد می کرد. از نور مصنوعی اصلا استفاده نشده و تلاش شده از نظر بصری جلوه رئال کار بارز باشد.

پرتوی در پاسخ به این که اگر یک سیمرغ قرار باشد به این فیلم داده شود، کدام بخش شایستگی بیشتری برای دریافت آن خواهد داشت، بیان کرد:
اگر چهار سیمرغ باشد بهتر است و آن را به همه می دهم(با خنده). به نظرم سعید آقاخانی و طراح صحنه خود سیمرغ می‌گیرند و یک سیمرغ را به النا می‌دهم تا شروع خوبی در سینما داشته باشد.


تهیه و تدوین: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
seemorgh.com/culture
اختصاصی سیمرغ