موج بافی
موج بافی از جمله صدها هنر و صنایع دستی مردمان مناطق غربی ایران است که از قدمتی دیرینه برخودار بوده و سالیان سال با مردم عشایر و روستایی و شهری.....
                                                         
هنر موج بافی که روزگاری جزو کالاهای اصلی هر خانواده ای در کرمانشاه بود، روز به روز در ورطه فراموشی قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار مهر، موج بافی از جمله صدها هنر و صنایع دستی مردمان مناطق غربی ایران است که از قدمتی دیرینه برخودار بوده و سالیان سال با مردم عشایر و روستایی و شهری استان کرمانشاه همراه و همسفر بوده است.

هنر موج بافی، روزگاری نه چندان دور در کرمانشاه از رونق خوبی برخوردار بوده است ولی با ورود اجناس خارجی، به خصوص پارچه ها و الیاف چینی، این هنر زیبا و منحصر به فرد در ورطه فراموشی قرار گرفته است.

مردم شهرهای غربی کشور، به خصوص استان کرمانشاه از موج استفاده های مختلفی می کردند.


از موج عمدتا برای رختخواب پیچ، پتو، پشتی، رویه کرسی، سجاده و گاه برای چادرهای عشایر استفاده می‌کردند.

از سویی دیگر به دلیل کاهش تقاضا برای این هنر سنتی، بیشتر استادکاران حرفه موج بافی را رها کرده اند و به دنبال شغل و پیشه ای دیگر رفته اند و تنها عده ای معدود در استان کرمانشاه هنوز به انجام این هنر باستانی مشغول هستند.

روزگاری نه چندان دور در کوچه پس کوچه های این شهر، صدای به هم خوردن ماسوره و بند کارگاههای موج بافی، گوش هر شنونده ای را نوازش می داد ولی اکنون دیگر نه نشانی از تار و پودهای موج ها در ذهن دوستداران باقی مانده است و نه دیگر کسی از این هنر زیبا در منزلش استفاده کاربردی می کند.

مادران ما که به نوعی در خودکفایی مشهور بودند، روزها را در ریستن پشمهای چیده شده از گوسفندان برای بافتن موجی با طرح های "ایلامی" و یا "قصری" سپری می کردند.

اما امروز اگر بخواهیم صدای دلنشین دستگاههای سنتی موج بافی در کرمانشاه را بشنویم، مجبوریم سری به بازارهای قدیمی و منزوی این شهر بزنیم.

بازار "چال حسن خان" و بازار "فیض آباد"، از مکانهایی هستند که می شود چند استادکار کهنه کار موج باف را در آنجا پیدا کرد.


"مرادی"، یکی از استادان ماهر و پرسابقه موج بافی در بازار چال حسن خان در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: در سالهای گذشته، مردم استقبال خوبی از موج بافی می‌کردند و به حدی سر استادکاران این حرفه شلوغ بود که وعده انجام کار به مشتریان را به چندماه بعد موکول می‌کردیم.

این استاد موج بافی می گوید: ولی امروز نسل جوان طالب موج و هنر موج بافی نیست و معدود مشتریان ما یا از روستاها هستند یا از افراد مسن و کهنسال.

وی با اشاره به اینکه دستمزدهای هنر موج بافی برعکس دیگر هزینه ها در جامعه، رشد آنچنانی نداشته است، می گوید: همه چیز گران شده است ولی هنوز دستمزدهای موج بافان کماکان همانند سالهای گذشته است.

مرادی می گوید: نمی توانیم هنر موج بافی را به عنوان منبع اصلی درآمد خود بدانیم زیرا باید مشتری باشد که ما درآمد داشته باشیم.

اگر به سالهای نه چندان دور برگردیم، می بینیم که بسیاری از مردمان این شهر، ازدیاد استفاده از موج در منازل خود را نوعی هنر و خانه داری کدبانوی خانه خود می دانستند.


در آن سالها، موج به عنوان قسمتی از جهیزیه دختران کرد و عشایر محسوب می‌شد ولی امروز موج، جای خود را به اجناس نامرغوب و بیگانه خارجی داده است.

براساس این گزارش، هنر موج بافی در استان کرمانشاه از پیشینه ای بسیار کهن برخوردار بوده است، ولی مدتهاست که این هنر در ورطه فراموشی قرار گرفته است.



گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture   
منبع: mehrnews.ir


مطالب پیشنهادی:
چیغ بافی هنر کهن زنان کوچ نشین
 نگاهی بر سوزن دوزی در استان سمنان
تاریخچه کهن سوزن‌دوزی ترکمن )
سفال «كلپورگان» شاهكار دستان هنرمند زنان بلوچ
کرمان است و یک «پته»