شاید شما هم هنگام ابتلا به سرماخوردگی دچار كاهش حس بویایی شدهاید و تمایل داشت باشید كه بدانید از لحاظ علمی چه اتفاقی میافتد كه حس بویایی كاهش مییابد. از دست دادن حس بویایی هنگامی روی میدهد كه انسدای در بینی، مانع از رسیدن بوی مواد به رشتههای ظریف عصبی موجود در بینی شود. این رشتههای عصبی به ناحیهای از مغز كه مسئول حس بویایی است ختم میشوند.
گاهی كاهش بویایی به علت آسیب ناحیه بویایی یا رشتههای عصبی آن روی میدهد. یك عفونت ویروسی، آلرژی یا یك عفونت مزمن میتواند همانند صدمات سر، جراحی بینی یا یك تومور بینی به این اعصاب صدمه بزند. علت دیگر كاهش حس بویایی، پلیپ است. پلیپ تودهای است ناشی از تورم پردههای بینی كه كه میتواند مجرای بینی را مسدود كند. اغلب افراد مبتلا به فقدان حس بویایی قادرند طعم شور، شیرین، ترش و تلخ را كه به وسیله زبان حس میشوند از هم افتراق دهند اما در تشخیص مزههای ملایمتر و حسهایی كه هم طعم و هم بو نیاز دارند دچار مشكل هستند.
اگر بدون هیچ علت مشخصی حس بویایی شما كاهش یافته است با پزشك خانواده خود مشورت كنید. پلیپهای بینی و آلرژی مزمن بینی شایعترین علل كاهش بویایی هستند. پزشكتان مجاری بینی شما را از لحاظ وجود تومور بررسی میكند.
خطرات كاهش بویایی
در اغلب موارد از دست دادن حس بویایی رنجآور است. گاهی اوقات این حالت نشانه یك بیماری خطرناكتر است مثل وجود پلیپ، تومور با آسیب سر. برای تشخیص وجود پلیپ، تومور یا یافتن علایمی دال بر آسیب سر ممكن است به تصویر برداری رایانهای از قبیل سیتیاسكن یا تصویربرداری به شیوه ام.آر.آی نیاز داشته باشید. اگر به دنبال بیهوشی ناشی از وارد آمدن ضربه به سر یا سایر صدمات مغزی دچار كاهش حس بویایی شدهاید، ممكن است ضربه سر عامل بروز این مشكل باشد. از دست دادن بویایی، شما را در معرض خطرات خاصی قرار میدهد. اگر ضعف بویایی دارید، حتی در خانه و محل كار خود، مراقب دود باشید چون احتمال دارد بوی ناشی از یك آتش سوزی را حس نكنید. علاوه بر این تاریخ انقضای خوراكیها را به دقت بررسی كنید و غذاها را به شیوه صحیح منجمد كنید تا از خوردن غذای فاسدی كه قادر به تشخیص بوی آن نیستید در امان بمانید.
درمان
اگر علت كاهش بویایی شما، حساسیت بینی یا پولیپ بینی است، درمان این اختلالات در اغلب موارد، حس بویایی شما را به حالت طبیعی باز میگرداند. اگر علت آن چندان روشن نیست مانند بسیاری مواقع كه از یك عفونت ویروسی ناشی میشود، احتمالا پس از ترمیم خود به خودی بافت ناحیه بویایی، حس بویایی شما نیز باز میگردد.
بیشتر بدانید : چرا همیشه احساس می کنید بویی در بینی شما گیر افتاده است؟