برای جلوگیری از خونریزی شدید، چه کاری باید بکنیم
بیش از 35 درصد قربانیانی که دچار خونریزی شدید می‌شوند، پیش از رسیدن به بیمارستان جان خود را از دست می‌دهند، پس بیاد داشته باشید که جلوگیری از خونریزی شدید حیاتی ترین اقدام برای حفظ جان بیمار می باشد

وقتی با یک مصدوم با خونریزی شدید روبرو هستیم، چه در تصادف رانندگی، چه حوادث کار یا حتی قربانی جنایت، می‌توان با انجام گام به گام این مراحل به او کمک کرد:

 

وارد کردن فشار

این حیاتی‌ترین اقدام برای زنده نگه داشتن قربانی است. اگر یک نفر زخم خیلی جدی برداشته باشد، ممکن است حتی در عرض یک دقیقه کل خونش را از دست بدهد.

اصل اولیه این است که دستکش بپوشید و با دو دست روی زخم را فشار دهید اما چون در اغلب موارد اضطراری چنین امکانی وجود ندارد، باید از یک پارچه تمیز برای فشار دادن استفاده کنید.

وقتی خون با شدت بیرون می زند، باید فشار زیادی بر محل خونریزی وارد کنید و این فشار باید مدت زیادی ادامه پیدا کند. در صورت لزوم، خیلی وقت‌ها با کمک زانو روی زخم فشار می آورند، تا از شدت خونریزی کم کنند.

در صورتی که گاز پانسمان در دسترس بود، گذاشتن آن توی زخم کمک می‌کند.

 

بالا بردن محل خونریزی

گاهی اوقات می‌توان جای زخم را بالا برد و همسطح قلب قرار داد و به این ترتیب از شدت خونریزی کم کرد.

اگر پای مجروح آسیب دیده، خیلی مهم است که روی زمین دراز بکشد و پایش را بالا بگیرد؛ البته اگر استخوان پا به نظر نشکسته باشد. این کار کمک می‌کند تا خون به محل جراحت نرسد و خونریزی بدتر نشود؛ هم چنین به کاهش درد، تورم و التهاب کمک می‌کند.

 ضمن این که باید روی بدن مجروح را پوشاند تا حرارت درون بدنش حفظ شود و مانع از این شود که دچار شوک شود.

 

 اگر کارهای جلوگیری از خونریزی، جواب نداد، چه؟

در شرایط خاص، مثلاً اگر فشار دادن زخم جواب نداد یا مجروح باید جا به جا می‌شد، استفاده از «شریان بند» مشکلی ندارد. اما این کار را تنها در مورد دست‌ها و پاها می‌توان انجام داد.

 با توجه به این که ابزار پزشکی اغلب در دسترس نیست، می‌توان مثلاً با کمربند بالای زخم را بست ولی باید توجه کنید که عرض چیزی که به عنوان شریان بند استفاده می‌شود، باید حدود 4 سانتی متر باشد، چون اگر نازک‌تر از این باشد، خودش می‌تواند به مجروح صدمه بزند.

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع: salamaneh.com