زمانیکه نظریه CIX برای اولین بار در سالهای اولیه حیات وب مطرح شد، هنوز میلیاردرهای امروز جهان چون لری پیج نمیدانستند که چه آینده ای در انتظارشان است و روزی با گوگل جزء ثروتمندان جهان خواهند بود.
نظریه CIX معتقد بود که اینترنت میبایست از خاصیت سیاسی صرف خارج شود و قدم به سمت تجارت و اقتصاد عمومی بر دارد. این نظریه آنچنان خردمندانه بود که افق برتریهای اقتصادی را با گذشت زمان پدیدار کرد، تا جایی که امروز هر کسی که به دنبال سرمایه گذاری مطمئن، با ریسک کم و سودآور است و در عین حال میخواهد ره صد ساله را آسان و بی دردسر طی کند، به سراغ تجارت الکترونیک میآید، تجارتی که تنها یک حرف e به آن اضافه شده است، اما همین یک حرف یعنی دنیایی شگرف و متفاوت که به جرئت میتوان گفت این e کوچک به معنی رهایی از تمامی قید و شرطهای دست پاگیر سنتی است، بدون آنکه خدشهای به قانون و حریم دیگری وارد شود.
تعریف شما از تجارت الکترونیک یا همان e-commerce چیست؟ تجارت اصلا یعنی چه؟ یک تاجر چگونه امرار معاش میکند؟ اصلا تاجر به چه کسی میگویند؟
قرار نیست حتما زمانی که با لفظ تجارت مواجه میشوید، چهره یک مرد میانسال با موهای جو گندمی و دکمههای براق سر آستین را به خاطر بیاورید که کمتر از ارباب صدایش نمیکنند.
لزوما قرار نیست یک تاجر از ابتدا میلیونر باشد چرا که اگر قرار بود ثروت و دارایی بیانگر نقش و جایگاه یک نفر باشد چه بسا که متخلفان اجتماعی مانند سارقان حرفه ای و اختلاس کنندگان، تجار خبره به شمار میرفتند. اما همه چیز به این سادگیها هم نیست.
تجارت ،ذهن خلاق، ریسک پذیری و آیندهنگری را میطلبد. در غیر این صورت بهتر است، كار اداری را ترجیح دهید.
اما یک کاسب چنین طرز تفکری ندارد، در جامعه ما یک بقال کاسب به شمار میرود، در صورتی که شغلها تعیین کننده نیستند، بلکه اخلاق کاری تعیین کننده بسیاری از موارد است. از سوی دیگر پول در آوردن از هر راهی برخلاف اصول کاری و حرفه ای یک تاجر است.
قرار نیست هر کسی که جنسی را در برابر پول گزافی میفروشد، تاجر تلقی کنیم، چرا که فروشندگان مواد مخدر که بنیانهای سلامت روحی و روانی و جسمی یک جامعه را با خطر مواجه میسازند گزافترین معاملات روز جهان را انجام میدهند.
به صورت خلاصه میتوان گفت هرگز در مرام تاجر، هدف وسیله را توجیه نمیکند و اصول اخلاقی او را به یک چهره محبوب و قابل احترام تبدیل میكند.
فکر میکنم تجارت و تاجر را به خوبی شناختید؛ اما تجارت الکترونیک چیست؟ تجارت الکترونیک نشانههای همان هوش سرشار یک تاجر است که پیش از این گفتم . چرا که با استفاده سنجیده از ناپایداری به دو فاکتور زمان و مکان در فضای مجازی، نه تنها هزینه سرمایهگذاری را کاهش داده و به صورت شگفت آوری زمان را برای خود نگاه داشته است، بلكه به سود سرشار و راندمان کاری و تجاری بالایی نیز دست یافته است و این تنها راز موفقیت فعلی اوست. متاسفانه در کشور ما اکثرا گمان میکنند، خرید یک کالا از فروشگاههای اینترنتی یعنی تجارت الکترونیک و این در صورتی است که اگر یک فروشگاه الکترونیک یعنی تجارت الکترونیکی، پس تا الان ما از کدام هوش و استعداد بی نظیر تاجر صحبت میکرده ایم؟
تجارت الکترونیک یک موقعیت کاملا استثایی ا ست که به ما امکان میدهد تا با قدرت خارق العاده ارتباطات در علم فناوری اطلاعات با انواع شبکههای کامپیوتری به خرید فروشهای سریع و مفید بپردازیم.
تجارت الکترونیکی امکان معامله هر کالا و سرویس قابل فروش را به صورت مجازی به ما میدهد.
خواه این فروش از طریق اینترنت انجام شود و خواه از طریق تله تکست و نکته حائز اهمیت اینجاست که واسطهها، گفتگوها و بحثهای گیج کننده و زمان بر و از این قبیل به طور چشمگیری حذف میشود.
البته امروزه تجارت الکترونیک به سمت اینترنت معطوف شده است، پس از همین رو یکی از مهم ترین تجارتهای توسعه یافته به دست تجارت الکترونیک فروش و کلا معامله کادرها و موقعیتهای تبلیغاتی در صفحات وب است. برای شروع تجارت به صورت الکترونیک که مطمئنم اینترنتی آن بیشتر مد نظر شماست ،بهتر است ابتدا از شناخت دقیق تجارت، قوانین داخلی و خارجی، شناخت دقیق اینترنت، سرمایه گذاری و اخذ مشاورههای لازم شروع کنیم.
راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی، به صرف آنکه تنها با هزینه ای حدود 150هزار تومان میتوانیم محصولات خود را از طریق اینترنت به فروش برسانیم، کافی نیست و قطعا در طولانی مدت و با ورود و تایید استانداردهای بین المللی در کشور با مشکلات حاد و پیچیده ای مواجه خواهیم شد.
یکی از بارزترین نقاط ضعف بازار تجارت الکترونیک در ایران همین فروشگاههای طرف قرار داد پست هستند. ضعف در بنیاد این نوع معامله گری آن قدر دیده میشود که تنها سفارش از طریق اینترنت صورت میگیرد وطرفین معامله(مشتری و فروشنده)برای اینكه مطمئن شوند که مثلا این سفارش یک شوخی نبوده است و یا اینکه سفارش حتما به او میرسد به تماس تلفنی متوسل میشوند. نهایتا بعد از تائیدها و طی این فرایندهای عجیب مامور پست پس ازگذشت زمان نسبتا طولانی - حدود 7 روز - سفارش را به دست مشتری میرساند و همان لحظه هزینه را دریافت میکند.
در نگاه اول ایده جالبی است، شما مطمئن خرید میکنید چرا که هزینه را زمان تحویل میپردازید. اما فرض کنید روزی که قرار است سفارش را در منزل تحویل بگیرید به هر دلیل در خانه نباشید، تکلیف چیست؟ بله، مرسوله برگشت میخورد. میدانید چرا؟_ چون ممکن است فردی که در خانه بوده است از قبول دریافت سفارش و نیز پرداخت هزینه خودداری کند و نهایتا یک فاجعه شكل میگیردکه برخی برای حفظ منافع خود از آن به عنوان بومیسازی شدن تجارت الکترونیک نام میبرند_
البته قاعدتا راههایی برای حذف این فرایندهای ابتدایی و پر از ایراد وجود دارد. شرکتهای معتبر و بزرگ براحتی میتوانند کارتهای اعتباری و پرداختی کوچکی را طراحی کنند که بسادگی قابل استفاده در محیط فروشگاههای خود و فروشگاههای زیر مجموعه آنها باشد. کارتهای پرداخت الکترونیک که البته بیشتر به حواله شباهت دارند و مشابه آنها دبیت کارتهای موجود در بازار جهانی هستند، تنها با این تفاوت که کارتهای دبیت مورد تایید بانکها هستند، اما کارتهای پیشنهادی، داخلی و ویژه مشتریان هر شركت .