مسئولیت مالی زندگی مسئلهای است که همه ما با آن درگیر هستیم و گاهی اوقات یا حتی همیشه در پول خرجکردن و استفاده از حساب بانکی و پساندازهایمان، افراط میکنیم.
مهم نیست که بودجه ماهانهمان چقدر است زیرا هر قدر هم که باشد افراط در خرج کردن آن بسیار آسان است و اگر خانوادهمان بزرگ باشد، خرج کردن این پول بهمراتب آسانتر است. اما اگر میخواهیم که فرزندانمان درک و فهم درستی از پول داشته باشند، چه باید بکنیم؟ در گزارش زیر به این مسئله میپردازیم.
برای اینکه فرزندانمان ارزش پول را درک کنند باید از افراط در پول خرج کردن بکاهیم و پول را به درستی و بجا خرج کنیم زیرا فرزندانمان حین بزرگ شدن، هر حرکتی را که ما انجام میدهیم، میبینند. این بسیار حائز اهمیت است که آنها همه عادات خوب، خصوصا عادات و خصایص مالی را نظارهگر باشند.
بیان نکاتی برای کمک به درست پول خرج کردن و پسانداز فرزندانتان:
1- والدینی که فرزندانی بین سنین 5 تا 10سال دارند، بهترین فرصت در اختیارشان است که آموزش مفهوم پول و دادن درک درستی از پول خرج کردن و پسانداز کردن به فرزندانشان را شروع کنند زیرا فرزندانشان نیز در بهترین محدوده سنی قرار دارند و آموزش این موارد در این سنین، باعث میشود که در آنها نهادینه شود. در محدوده سنی 5 سال، اگر شما بهموقع به فرزندانتان بیاموزید، فرزندانتان میتوانند در این سن، شروع به درک مفهوم واقعی پول کنند و پول در نظرشان بهصورت یک چیز جادویی و خارقالعاده، آشکار و نمایان نشود. شما میتوانید هر شب با بیان کردن و شرح و توضیح دادن راجع به پولهای کمارزش مثل سکهها و همچنین نشان دادن به آنها و لمس کردن سکهها توسط فرزندانتان، ارزش پول را نیز به آنها بفهمانید.
می توانید از طریق ایجاد بازی و سرگرمی، مثلا با پرسیدن این سؤال که کدام یک از سکهها از نظر قیمتی از بقیه بالاتر است؟ او را به سمت سکه مورد نظر راهنمایی کنید. وقتی که پاسخ صحیح داد و سکه مورد نظر را از میان بقیه سکهها نشان داد، بدانید که آموزشهایتان به نتیجه رسیده و مفید واقع شده است و با گذشت زمان نیز کاملتر و بهتر خواهد شد. وقتی که میخواهید به بانک بروید و پول به حسابتان بریزید یا پول از حسابتان برداشت کنید، فرزندتان را نیز با خود ببرید تا هنگامی که شما حین انجام این کارها هستید، بتواند خودش شخصا از نزدیک ببیند که در بانک چه اتفاقی میافتد. برای پاسخ دادن به سؤالات آنها وقت کافی اختصاص دهید و با صبر و حوصله به سؤالاتشان پاسخ دهید. سؤالاتی از قبیل آن خانم در بانک با پولهای ما چه کار میکند؟ یا به چه علت باید پولهایمان را در بانک بگذاریم؟ و... دقت داشته باشید که سؤالات بچگانه آنها باعث نشود که شما از کوره در بروید و عصبانی شوید یا با خشونت به سؤالهایشان پاسخ دهید زیرا سؤالات آنها از نظر ما بچگانه و به درد نخور بهنظر میرسد درصورتی که با پرسیدن همین سؤالهاست که فرزندتان میتواند ابهامات و تصورات غلطش را از بین ببرد.
2- یکی دیگر از نکات مفید برای آموزش ارزش پول به فرزندانتان این است که کارهای کوچک و عادی روزمره از قبیل کمک به پدر و مادر در مرتب کردن هال یا جمعآوری لباسها و... را بر عهده فرزندانتان بگذارید و اجازه دهید تا در انجام کارها، هر چند که کوچک باشد نیز به شما کمک کنند. وقتی که کارشان تمام شد و کارشان را به درستی انجام دادند، براساس مقدار زمانی که کار انجام دادهاند به آنها پول بدهید. این بهترین فرصت است که آموزش پسانداز کردن را به فرزندتان بیاموزید. شما میتوانید عادت درست خرج کردن و پسانداز را خیلی زود به آنها بیاموزید و هر چه زودتر این کار را انجام دهید بهتر است. شما میتوانید با ریختن سکهها و پولهای کم ارزش در قلک فرزندانتان، عادت پس انداز را به آنها آموزش دهید.
3- عادات مالی فرزندتان در طول سالهای نوجوانیاش، بیشترین اثر را روی او دارد، بنابراین باید تا حد امکان هر چه زودتر و در سنین پایینتر، درست خرج کردن و پسانداز کردن را به فرزندانتان معرفی کنید و آموزش دهید. اگر نوجوانتان کار نیمه وقت دارد یا کارهایی انجام میدهد که به او پول میدهند مثلا در منزل جعبه یا وسایل تزئینی درست میکند و میفروشد، او را مورد تشویق قرار دهید تا راه هوشمندانهای برای خرج کردن پولهایش بیابد. به او پیشنهاد دهید که یک حساب پسانداز برایش باز کنید و پولهایش را در آن حساب بگذارید. آنها از استقلال مالیای که دارند، لذت میبرند و احساس بزرگ بودن میکنند اما مهمتر از این مسائل این است که این استقلال مالی میتواند یک تجربه مثبت و مفید هم برای شما و هم برای فرزندتان باشد. داشتن کارت هوشمند (یا همان کارت عابر بانک) نیز یکی دیگر از راهکارهای مفید است زیرا از این طریق میتوانید مفهوم پول را به فرزندتان بیاموزید. داشتن این کارت نهتنها به آنها کمک میکند تا ببینند که چقدر و کجا پول خرج کردهاند بلکه باعث میشود که آنها نتوانند بیشتر از پولی که دارند، خرج کنند.
اگر آنها پولهایشان را به سرعت خرج کردند، شما میتوانید آنها را راهنمایی کنید و به آنها پیشنهاد دهید، مقدار پولی را که احتیاج دارند اول هر هفته برداشت کنند و آن پول را برای رفع نیازهای اساسی و ضروری و خریدن وسایلی که واقعا به آنها نیاز دارند مثل لباس، کفش و... اختصاص دهند. هر کدام از این انتخابها به فرزندتان کمک میکند تا بهصورت مؤثرتر و مفیدتری پولهایش را مدیریت کند و یک راه برای کنترل پول خرج کردن به او نشان خواهد داد.
اگرچه فرصتهای بیشمار و راههای زیادی برای آموزش تکنیکهای پول خرج کردن و پسانداز کردن به فرزندانتان برای شما والدین گرامی وجود دارد و این قضیه بسیار حائز اهمیت است اما مهمتر از آن، این است که خود شما نیز بهعنوان الگوی فرزندانتان، به نکاتی که در بالا ذکر شد دقت و توجه کافی داشته باشید و خودتان نیز در پول خرج کردن افراط نکنید. به یاد داشته باشید که فرزندانتان هر گونه حرکت و هر کاری را که انجام میدهید، میبینند و متعاقبا همان کارها را در آینده یا وقتی که کمی بزرگتر شدند، انجام خواهند داد. در مقوله پول خرج کردن نیز آنها شما را الگوی خود قرار میدهند. در این صورت شما یک فرصت عالی و منحصر به فرد در اختیار دارید که یک الگو و مدل مؤثر در رابطه با مسئولیت مالی برای فرزندانتان باشید که این قضیه بسیار با ارزش و گرانبهاست و این در اصل هدیهای است که بهصورت مادامالعمر برای فرزندانتان خواهد ماند.
گردآوری : گروه سبک زندگی سیمرغ
www.seemorgh.com/lifestyle
منبع : hamshahrionline.ir
مطالب پیشنهادی :
چگونه برای شرکت هدف گذاری کنیم ؟
نگرش سیستمی چیست ؟
نکات مفید برای مدیریت هزینه های زندگی
قیمت لباسهای برند دار در ایران
20 راه عالی برای صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش هزینه ها !