در اوج انتقادات از رئیسجمهور فرانسه نشریه ماریان با تیتر «ولگرد جمهوری» به همراه تصویری معنا دار از رئیسجمهور فرانسه بر کیوسکهای مطبوعاتی آن کشور ظاهر شد. نویسنده این مطلب در مقالهای مفصل نیکلا سارکوزی رئیسجمهور فرانسه را به انواع و اقسام اتهامات متهم کرده بود. «جمهوری در دستان رئیسجمهوری است که هیچ اصل اخلاقی را قبول ندارد.» نویسنده با آغاز این جمله رئیسجمهور فرانسه را به چسبیدن به قدرت به هر قیمتی از طریق عوامفریبی و خود کامگی متهم کرده بود و اعلام کرد که نخستین قربانی رفتار رئیسجمهور اصل برابری است که از پایههای جمهوری فرانسه است.
به اعتقاد ژان فرانسوا خان برابری افراد در مقابل قانون اساسی در حال نابودی است. سارکوزی در پی بنای نظام آپار تاید است و قصد دارد فرانسه را به زندان والدین فرزندان تبهکار تبدیل کند. وی از سیاستهای دولت در پایهگذاری شهروند در جه یک و درجه دو سخن گفته بود. نویسنده به منتقدانی اشاره کرده بود که روند حکومتداری سارکوزی رابا پوتین در روسیه، نازیها در آلمان و فاشیسم در ایتالیا مقایسه کرده بودند. ژان فرانسوا خان در این مقاله به پروندههای بحث برانگیز سوءاستفاده مالی برخی از اعضای دولت از جمله اریک ورث وزیر کار سارکوزی اشاره کرده بود که مدتها محافل سیاسی فرانسه را تحت تاثیر قرار داده بود. سارکوزی و نزدیکانش در برابر این انتقادات مدعی شدند که مخالفان وی از روشهای فاشیستی برای توطئه علیه دولت استفاده میکنند. فرانسوا خان نیز در مقابل رویه دولت در منکوب کردن منتقدان را فاشیستی عنوان کرد. در این مقاله پر حاشیه نویسنده همچنین ایدههای سارکوزی را در مورد امنیت به شدت مورد حمله قرار داد و با استناد به سخنان وی در شهر گرونوبل که در آن از لغو تابعیت مجرمان غیرفرانسوی صحبت کرد رئیسجمهور را به دنبال کردن رویکرد تبعیضآمیز برای مرزبندی میان شهروندان فرانسوی متهم کرد.
وی با ارائه مثالهایی به مشاهیر فرانسوی اشاره میکند که ملیتی غیر از فرانسه داشتهاند اما برای فرانسویها افتخار آفرینی کرده اند. به اعتقاد نویسنده دولت اصل برابری میان شهروندان را با خط کشیهای گسترده زیر سوال برده است. اما جنس انتقاد فرانسواخان با منتقدان چپ گرای سارکوزی تفاوت دارد. به اعتقاد این روزنامهنگار سارکوزی آنچنانکه منتقدان چپ گرایش میگویند بیگانه ستیز یا نژاد پرست یا فاشیست نیست. بلکه او به هیچ اصل اخلاقی و باور ایدئولوژیک اعتقادی ندارد و برای حفظ قدرت حاضر به انجام هر کاری است.
او این استعداد را دارد برای حفظ قدرت به هر ریسکی دست بزند. نویسنده برای اثبات ادعای خود به رویکرد سارکوزی در سال 2003 میاشاره میکند که با حیله گری رضایت جناح چپ فرانسه را جلب کرد. او در آن سالها برای جلب حمایت مطبوعات چپ گرا با برخی از قوانین مانند لغو قانون مجازات دوگانه موافقت کرد تا از این طریق بر طرفداران ژاک شیراک در حزب اتحاد برای جنبش مردمی پیروز شود. بهویژه این حمایت از طرف لوموند میتوانست برای سارکوزی راهگشا باشد.
اما بعد از پیروزی سارکوزی به چپ گراهای میانه دیگر نیازی نداشت و به همین دلیل به رویکردهای دلخواه خود به خصوص در مورد مهاجرت و آزاد سازی اقتصادی و... روی آورد. نویسنده سپس به وضعیت شکننده سارکوزی در میان مردم فرانسه و نظرسنجیهای صورت گرفته اشاره میکند و میگوید اگر همین امروز انتخابات انجام شود مارتین اوبری دبیر سوسیالیست بر نیکلا سارکوزی غلبه خواهد کرد و دولت به این موضوع کاملا واقف است و بر همین اساس از انتشار برخی از نظر سنجیها نیز جلوگیری میکند و سخنان سارکوزی تاکتیکی جدید برای جلب آرا ی بخشی از ناسیونالیستهای فرانسوی است. نویسنده با استناد به ساختار جمعیتی فرانسه و میزان مهاجران این کشور و عدم رضایت راستهای میانه رو گولیستی از سارکوزی فضا را برای شکست رئیسجمهور فرانسه در انتخابات سال 2012 مهیا میداند.
تو هم ولگرد مطبوعاتی!
البته انتقادات این روزها در محافل سیاسی فرانسه علیه سارکوزی شدت گرفته است. اما فرق این انتقادات با سایر انتقادات نوع ادبیاتی بود که علیه سارکوزی به کار رفته بود. ادبیات تند ژان فرانسوا خان و انتقادات نیشدار وی به خصوص ادعاهای او در مورد بیاصول بودن سارکوزی باعث شد تا نزدیکان سارکوزی علیه وی موضع بگیرند.
«نادین مورانو» یکی از مشاوران سارکوزی انتقادات خان را غیر قابل خواند و از هفته نامه ماریان درخواست کرد یا نام خود را تغییر دهد یا اینکه به صورت علنی عذرخواهی کند. وی رویکرد مقاله ماریان را ضدجمهوریت نامید با این استدلال که این هفته نامه تلاش میکند یکی از نمادهای جمهوری را خراب کند. برخی از اعضای حزب اتحاد برای جنبش مردمی مانند لونل لوکا و پاتریک اولیه در پاسخ به فرانسواخان او را ولگرد مطبوعات نامیدند. به اعتقاد این افراد این تیترها با هدف جذب حداکثری مخاطبان صورت میگیرد تا از این طریق نشریه خود را از لحاظ مالی به تعادل برسانند و از ورشکستگی مالی رهایی دهند. به اعتقاد این افراد این تیتر با تصویر کناری و محتوای آن حرمت رئیسجمهور را شکسته است. رئیسجمهوری که یک ملت را نمایندگی میکند. موریس اسزافران مدیر انتشارات ماریان در پاسخ به این انتقادات از مشاوران و دوستان سارکوزی خواست از این نشریه شکایت کنند. او با انتقاد از سخنان نزدیکان نیکلا سارکوزی در مصاحبه با هفته نامه اکسپرس میگوید مواضع سارکوزی چنین تیتری را توجیه میکند. سخنان سارکوزی در گرونوبل خود زمینه این قضاوت را به وجود آورده است. قضاوتی که اعتقاد دارد این سخنان روشهای سیاسی هستند که ولگردها به کار میبرند. اما فرانسوا خان در شبکههای تلویزیونی آر ام سی از تیتر خود دفاع کرد و بر نظر خود مبنی بر قدرت طلب بودن سارکوزی و حفظ ریاست به هر طریق ممکن دفاع کرد. وی همچنان اعتقاد دارد که سارکوزی یک فاشیست یا نازیست نیست او شیادی است که میخواهد به هر نحو ممکن قدرت را در دست خود داشته باشد. ما در مقابل برخی نمایندگان حزب سوسیالیست فرانسه از فرانسوا خان دفاع میکنند. کلود بارتولون سارکوزی را مسئول وقایع اخیر میداند. به اعتقاد وی از زمانی که سارکوزی به قدرت رسیده است به همه اقشار جامعه فرانسوی اعم از ماهیگیر، کشاورز و ساکنان محلات توهین میکند. به اعتقاد وی این رویکرد سارکوزی برای جمهوری و رهبران ما عواقب ناخوشایندی دارد. البته منتقدان سارکوزی اعتقاد دارند که یکی از سردمداران این ادبیات خود سارکوزی است. کسی که روزنام نگارن منتقدش را فاشیست خطاب میکند و مخالفانش را در جناح چپ همکاران قاتلان توصیف میکند.
گردآوری: گروه خبر سیمرغ
www.seemorgh.com/news
منبع:tehrooz.com
www.seemorgh.com/news
منبع:tehrooz.com