لاریجانی، کرسی ناطق را به او بازمی‌گرداند؟
«به ناطق نوری توصیه كردم كه فرصت خدمت را بیش از این از دست ندهید و به ناملایمات احتمالی هم توجه نكنید كه ایشان مثبت برخورد كردند.» این ‌را احمد توكلی پس از حرف و حدیث‌های اخیر درباره حضور ناطق نوری در جلسه جامعه روحانیت مبارز به زبان آورده است.

البته صحبت‌های توكلی به همین چند جمله ختم نمی‌شود و او به نامه‌نیوز می‌گوید: «از قرائن موجود به نظر می‌رسد كه آقای ناطق‌نوری تصمیم گرفته كه دوباره به صحنه سیاسی بازگردد. یكی از نشانه‌های آن هم حضور ایشان در دو جلسه اخیر مجمع تشخیص مصلحت است.

آقای ناطق‌ فردی پرسابقه و توانا هستند كه به دلیل بعضی دلخوری‌ها چند سالی از عرصه سیاست كناره‌گیری كردند و به امور علمی پرداختند، ضمن آنكه رویكرد ایشان قابل‌تقدیر است اما براساس هویت سیاسی برجسته‌ای كه دارند، ضرورت دارد كه دوباره به سیاست بیایند، زیرا حیف است كه از چنین ظرفیتی استفاده نشود.»


بازگشت ناطق؛ موقت یا دایم؟


چند روز پیش وقتی خبر حضور ناطق نوری در جلسه جامعه روحانیت مبارز منتشر شد، كم مانده بود چشم‌ها از حدقه بیرون بزند؛ هرچه باشد از آخرین‌باری كه او در جلسه این تشكل شركت كرده بود، 10 سال می‌گذشت و كسی فكرش را هم نمی‌كرد او درست دمادم انتخابات مجلس یازدهم، كدورت‌هایش از این جمع را كنار گذاشته و در جلسه جامعه روحانیت مبارز شركت كند؛ موضوعی كه تاحدود بسیاری معادلات انتخاباتی را جابه‌جا كرد و حالا گمانه‌های مختلفی درباره این بازگشت مطرح ساخته است.

اظهارنظرهای نخستینی كه ازسوی اعضای جامعه روحانیت مبارز مطرح شد، حكایت از اختلاف‌نظر میان اعضای جامعه وجود داشت اما آیت‌الله موحدی كرمانی برای حضور ناطق نوری اصرار داشت و چندباری هم از او دعوت كرد تا نهایتا موفق شد این حضور كه شبیه به یك شوك برای جریان اصولگرایی بود را عملیاتی كند. هر چند غلامرضا مصباحی‌مقدم، سخنگوی جامعه روحانیت مبارز، بازگشت ناطق نوری به این تشكل سیاسی-مذهبی را اتفاقی موقتی توصیف كرده و گفته بود: «در این جلسه، آقای ناطق‌ نوری به عنوان میهمان حاضر شده بودند و هیچ اظهارنظری نكردند و نكته‌ای هم درباره حضور ایشان در جلسات آینده بیان نشد.

احتمالا حضور آقای ناطق‌ نوری به همین جلسه ختم خواهد شد و گویا این حضور ادامه پیدا نخواهد كرد، تلاش ما این است كه این اتفاق بیفتد.»ازسوی دیگر اما گفته‌های سیدرضا اكرمی ناقض آن صحبت‌های مصباحی‌مقدم بود. اكرمی، عضو شورای مركزی جامعه روحانیت مبارز گفته است: «به هیچ عنوان حضور ناطق در مقام میهمان نبوده و در مقام صاحب‌خانه به جامعه بازگشتند و تلاش‌مان این است كه ان‌شاءالله این حضور ادامه پیدا كند.»

هر چند زمزمه‌هایی به گوش می‌رسید كه در درون جامعه روحانیت مبارز اختلافاتی برای بودن یا نبودن ناطق نوری در جریان است و حتی برخی اعضا تلاش كردند تا موحدی كرمانی در همان گام‌های اولیه از دعوت ناطق نوری انصراف دهد اما آن‌طور كه از صحبت‌های احمد توكلی بر می‌آید به نظر می‌رسد، قرار است ناطق نوری فعلا در میان جمع اصولگرایان باقی بماند.

توكلی درباره احتمال بروز تخریب‌ها نسبت به او و در پاسخ به این پرسش كه درصورت حضور ناطق‌نوری در عرصه سیاست، چه نیروهایی علیه او فعالیت می‌كنند، می‌گوید: «تصور نمی‌كنم كه فرد یا گروهی علیه آقای ناطق اقدام خاصی انجام دهد یا سخنی بگوید اما ممكن است برخی خوشحال نشوند كه چندان مهم هم نیست؛ زیرا آقای ناطق اگر بخواهد به‌ صورت جدی فعالیت كند، تمام این ملاحظات را درنظر می‌گیرد و سپس می‌آید كه فكر می‌كنم ان‌شااءلله خواهد آمد.» به هر تفسیر برگزاری جلسه‌ جامعه روحانیت مبارز، درست پس از حضور ناطق نوری در این تشكل، می‌تواند نشان از آن داشته باشد كه قرار است روحانیت اصولگرا مخالفان را هم با خود همراه كند.

بازار گمانه‌زنی هم رونق گرفت و در این میان گاهی صحبت از رنسانس جامعه روحانیت مبارز به میان آمد و گاهی هم زمزمه‌هایی از حفظ ریاست مجلس در حلقه اعتدالیون شنیده شد. گمانه‌زنی‌هایی كه اگرچه با جدی‌تر شدن حرف و حدیث‌ها درباره احتمال غیبت لاریجانی در انتخابات مجلس یازدهم شروع شد اما نكته‌ای كه مغفول ماند، این بود كه این غیبت احتمالی می‌تواند بحث از سكاندار آینده قوه مقننه را با چالش روبه‌رو سازد؛ چالشی میان دو طیف نسبتا همراه اصلاح‌طلبان و اعتدالیون كه در این صورت، باید میان ناطق و لاریجانی، یكی را انتخاب كنند و این چالش، در عمل یعنی ایجاد فرصت برای طیف تندروتر اصولگرا و احتمالا ریاست گزینه‌های مدنظر آنان.

با این حساب می‌توان پیش‌بینی كرد كه آنها به‌جای جدال با یكدیگر، به سوی گزینه‌ای بروند كه هم مورد وثوق اصولگرایان باشد و هم نسبتا قابل‌قبول برای اصلاح‌طلبان و در چنین شرایطی، بیراه نیست اگر بگوییم كه تنها گزینه منطقی كسی نیست جز «حجت‌الاسلام ناطق نوری.» شیخی كه هم‌ جنس مجلس و نحوه اداره آن را می‌شناسد و هم گزینه‌ای است مطلوب برای حفظ اعتدال و این درحالی است كه اكنون با صحبت‌های احمد توكلی این گمانه قوتی دوچندان نیز یافته است. او می‌گوید: «بی‌تردید هدف آقای ناطق شخصی نیست؛ یعنی نمی‌آید كه رییس‌مجلس یا رییس‌جمهور شود اما اگر هم بشود، حضور ایشان در عرصه انتخابات مغتنم است.»

البته از سوی دیگر برخی این حضور را با غایت ریاست‌جمهوری تفسیر می‌كنند. در همین راستا علی صوفی، وزیر دولت اصلاحات درباره پیام حضور ناطق نوری در جلسه جامعه روحانیت مبارز بعد از ۱۰ سال غیبت به نامه‌نیوز گفته است: «این می‌تواند نشانه‌ای برای حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری باشد چون كاندیداهایی كه برای رقابت ۱۴۰۰ مطرح بودند هر كدام به نوعی آسیب دیدند، شاید آقای ناطق نوری كه بعد از انتخابات دوم خرداد ۷۶ در هیچ انتخاباتی ورود نكرد، امروز احساس می‌كند می‌تواند شانسی برای انتخابات ریاست‌جمهوری آینده داشته باشد.»




گردآوری : گروه خبر سیمرغ
Seemorgh.com/news
منبع : روزنامه اعتماد