گزارش «شبكه خبر دانشجو» از وضعیت تحصیلی دانشجویان رشته تئاتر
به عقیده برخی كارشناسان، سرفصل دروس ارائه شده در رشته تئاتر متناسب با شرایط امروزی نیست و تدوین سرفصل جدید در نظام آموزش عالی متناسب می تواند زمینه ایجاد فرصتهای شغلی مناسب برای دانشجویان تئاتر را فراهم كند.
بسیاری از كارشناسان و متخصصان از تئاتر دانشجویی به عنوان تئاتری دارای جسارت، پرجاذبه، نوآور، خلاق و ابتكاری یاد میكنند كه به نوعی پلی برای ورود فارغ التحصیلان رشته تئاتر به تئاتر حرفهای كشور محسوب میشود.
اما چند سالی است كه با وجود گسترش و افزایش دانشكده های تئاتری در كشور، تاثیرگذاری دانش آموختگان تئاتر همچون سابق نیست.
این وضعیت به این خاطر است كه تئاتر دانشجویی از ماهیت اصلی خود فاصله گرفته و شاید علت اصلی آن افزایش فارغ التحصیلان این رشته و عدم تناسب با بازار كار باشد كه دغدغه بزرگی برای دانشجویان رشته تئاتر شده است.
كاربردی نبودن سرفصل دروس ارائه شده در رشته تئاتر و لزوم تدوین سرفصل جدید در نظام آموزش عالی متناسب با شرایط امروزی، اقدام دیگری است كه به عقیده برخی كارشناسان میتواند زمینه ایجاد فرصتهای شغلی مناسب برای دانشجویان را فراهم كند.
توقع ما از دانشجویان رشته های هنری چیست؟
دكتر محمود عزیزی، بازیگر، نویسنده و كارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی «شبكه خبر دانشجو»، در خصوص بازنگری و اصلاح دروس رشته تئاتر میگوید: مشكل ما این نیست كه تغییر دروس یا ماهیت آنها بتواند در افزایش جذب دانشجویان در بازار كار تاثیر گذار باشد؛ چرا كه هم اكنون در دانشگاههای هنر، اطلاعات نظری و علمی لازم به دانشجو ارائه میشود، بنابراین باید دید توقع ما از دانشجویان رشته های هنری چیست؟
به باور عزیزی اگر شرایط مصرف كافی برای دانشجویان رشته تئاتر فراهم شود، امكان حضور موثر آنها در زمینههای تخصصی و حرفهای نیز فراهم خواهد شد؛ البته ارزیابیها و آماری كه این در رابطه ارائه میشود، اطلاعات دقیقی نبوده و براساس تحقیقات علمی انجام نگرفته است و عموماً آمارهای افراطی است.
وی خاطرنشان كرد: مصداق عملی این موضوع برگزاری جشنواره های تئاتر كشور است كه عموماً اغلب كارهای حرفهای مختص دانشجویان و دانش آموختگان آكادمیك تئاتر است.
نحوه انتخاب دانشجویان رشته تئاتر از طریق كنكور اشتباه است
این نویسنده و كارگردان كشور اظهار داشت: نحوه انتخاب دانشجویان رشته تئاتر از طریق آزمون كنكور شیوه اشتباهی برای گزینش و انتخاب این دانشجویان است كه باید مورد توجه قرار گیرد، ولی به هر حال باید انگیزه لازم در دانشجویان از طریق مراكز آموزش عالی فراهم شود.
عزیزی شركت در فعالیتهای فوق برنامه و حضور در جشنوارههای دانشجویی را بهترین فرصت برای رشد و كسب تجربه دانشجویان تئاتر عنوان كرد و گفت: متاسفانه امكانات كافی برای دانشجویان هنر در كشور وجود ندارد و تئاتر شهر به عنوان تنها مجموعه تئاتر در تهران است كه امكان نمایش برای دانش آموختگان رافراهم می كند و چنانچه چنین مراكزی در كشور گسترش یابد می توان شاهد رشد و بالندگی بیشتر فارغ التحصیلان تئاتر بود.
وی افزود: دانشگاه تهران برای تناسب رشتههای هنر با بازار كار درصدد تغییر و بازنگری سرفصل دروس برآمده است كه البته كافی نیست و با حد مطلوب فاصله زیادی دارد.
این نویسنده و كارگردان کشور تصریح كرد: دانش آموختگان هنر، ستون فقرات فعالیتهای هنری در كشور هستند، اما از آنجا كه نظام حقوقی و مالی هماهنگی برای هنرمندان نسبت به سایر رشته ها وجود ندارد، همواره دغدغه مالی مهم ترین دغدغه فكری این هنرمندان است و دولت باید بهای بیشتری به كارهای ارزشی همچون هنر در جامعه بدهد.
شیوه گزینش دانشجویان رشته تئاتر نیازمند بازنگری است
عباس اقسامی، دبیر خانه تئاتر دانشگاهی نیز تئاتر دانشجویی را تخصصی تر از تئاتر دانشجویان دانسته و معتقد است: تئاتر دانشجویی نگاهی حرفه ای و تخصصی به مقوله تئاتر با كمترین شرایط و امكانات دارد كه می تواند واسطهای برای فارغ التحصیلان این رشته به تئاتر حرفهای كشور باشد،در حالی که تپاتر دانشجویان نگاه یر تخصصی تری را به این مقوله داشته وختص آحاد دانشجویان است.
وی یادآور شد: از آنجا كه تئاتر دانشجویی و محصولات آن در جامعه به خوبی معرفی نشده و مورد توجه قرار نمی گیرد، شرایط سختی برای ورود فارغ التحصیلان به تئاتر حرفهای كشور ایجاد شده است واین ریشه در معضلاتی چون افزایش تعداد دانشجویان و بازار كار محدود و اختار نامناسب نظام آموزشی در رشته تئاتر دارد.
اقسامی خاطرنشان كرد: دروس ارائه شده در رشته تئاتر، دروس قدیمی بوده و از زمان تدوین آن توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تغییری در ماهیت و اصلاح این دروس انجام نگرفته است.
دبیر خانه تئاتر دانشگاهی عدم گزینش صحیح استادان رشته تئاتر را معضل دیگری برای ناكارآمد شدن اشتغال فارغ التحصیلان تئاتر عنوان كرد و گفت: عدم گزینش صحیح در انتخاب استادان رشته تئاتر باعث سلیقهای عمل كردن آنها در تدریس رشته تئاتر شده و این موضوع برای آینده شغلی فارغ التحصیلان خطرناك است.
وی اظهار داشت: شیوه گزینش ورود دانشجویان تئاتر به دانشگاه نیازمند اصلاح است؛ چرا كه نحوه ورود آنها نباید از طریق آزمون كتبی در كنكور باشد، بلكه بهترین شیوه، انجام آزمون های تجربی و عملی برای دانشجویان هنر است.
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: www.ghatreh.com