افسوس در دنیای جدید امروزی ، تنوع فرهنگ ملی ما در خطر است و این احتمال خطر وجود دارد که این یاد بودهای زیبا به تدریج کم رنگ شوند ...
 

 میزگرد هنری تهران تایمز :

تهران – استاد بزرگ موسیقی سنتی ایران ، محمد رضا شجریان از خواننده با تجربه بلوچی ، ملا کمال خان در مجلسی که در مجموعه فرهنگی هنری آسمان بر گزار شده بود قدردانی کرد .

وی در سخنرانی خود در این مجلس مروری بر بعضی از ویژگی های کار ملا کمال خان داشت و تاسف بسیار خود را به سهل انگاری ایران در برابر میراث بزرگ این کشور ، موسیقی محلی بیان کرد .

در زیر خلا صه ای از این سخنرانی آمده است :

 شرکت در این مجلس برای قدر دانی از این استاد موسیقی ، از سیستان و بلوچستان ، استان جنوب شرقی ایران ، برای من افتخار بزرگی است .این ما یه تاسف است که کار ملا کمال خان و خواننده های مشابه دیگر پیش از این مورد تائید و قدر دانی قرار نگرفته است .

ما این افراد بزرگوار و اهمیت نقش آنها در اوج فرهنگ سرزمینمان را نا دیده گرفته ایم و به خاطر غفلتی که داشته ایم موسیقی ایرانی را از منابع بزرگ محروم ساخته ایم .

 بلوچستان سرزمین رازها و حماسه هاست ، خانه میراث و تاریخ گذشته است . بلوچی ها از قدیمی ترین قومهای محلی هستند ، کسانی که موسیقی شان همیشه رازها در خود داشته و آهنگهایشان یاد و نام این سرزمین را به دوش می کشد .

در هر گونه ای از موسیقی محلی ما ، نوا و صدای هنر زندگی و کار در اعماق موسیقی به زیباترین شکل ممکن در آن مشاهده می شود .

موسیقی راز هر ملیت را آشکار می سازد و من عقیده دارم که کسی بدون شناخت موسیقی یک قوم نمی تواند آن قوم را بشناسد .

یکی از بزرگترین مشخصه های فرهنگ بلوچی ، وسعت و ژرفای چیزی است که با موسیقی مرتبط است .مردم بلوچستان از موسیقی در همه مناسبتها استفاده می کنند ، در مراسم مذهبی ، مراسم تدفینی ، مراسم ازدواج ، جشن تولدها ، حتی در سفرهایی که برای ما هیگیری می روند و در زمان جمع آوری خرما .

افسوس در دنیای جدید امروزی ، تنوع فرهنگ ملی ما در خطر است و این احتمال خطر وجود دارد که این یاد بودهای زیبا به تدریج کم رنگ شوند و همچنین اینکه ما ذوق خود را برای اینگونه هنرها و توانایی بهره مندی از آنها را از دست می دهیم . من نمی توانم تاسف خود را پنهان کنم وقتی می بینم میراث بزرگ موسیقی اقوام محلی ایران به تدریج در حال فراموشی است .

موسیقی کردها ، ترکها ، عربها و ترکمن ها گنجینه بزرگی از فرهنگ ایرانیان را تشکیل می دهد و هر فرد باید به خاطر داشتن همچین میراثی به خود افتخار کند .

موسیقی ایرانی یک ترکیب غنی از شعرها و آهنگهایی است که در گوشه ای از این سرزمین ساخته شده است و هر ملت زندگیش را برای پیشرفت آنها خرج کرده است .

به عقیده من ، ایران باید مدنظر داشته باشد که یک فرهنگ خاص داشته باشد ، چیزی که ایران را زیباتر و غنی تر جلوه می دهد اینست که یکی از انواع قومها و فرهنگهای ممتاز ساخته شده است .

ما متاسفیم که می بینیم تنوع عادتها ، زبانها وسنتها رو به فراموشی است . امیدوارم سازمانی تشکیل شود که مسئولیت مراقبت از میراث نا ملموس موسیقی مار ا به عهده بگیرد .

من امیدوارم خبر رسانی جمهوری اسلامی ایران قسمتی از برنامه های خود را به فرهنگهای مختلف اقوام ایرانی و آشنا کردن فرزندانما با تنوع فرهنگی این مرزو بوم اختصاص بدهد .
 
 تهیه وترجمه: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ .
مترجم :ناصر محمدی
اختصاصی سیمرغwww.seemorgh.com/culture