اردبیل قطب گلیم و جاجیم کشور/شیرینی های خوشمزه اردبیل در نوروز
سوغات و صنایع دستی اردبیل، تحفه ای از سرزمین سرسبز چشمه های بهشتی است. استان اردبیل از آن مقاصد پر طرفداری است که به سبب داشتن چشمه های آبگرم و معدنی مسافران زیادی را به سوی خود می کشاند. این استان در منطقه ای کوهستانی قرار گرفته و با زمستان های سرد و تابستان های معتدل از مهمانانش استقبال می کند. شاید نام این استان با عسل خوشمزه سبلان گره خورده باشد اما انتخاب های دیگری نیز برای خرید سوغات در بازار آن به چشم می خورد. مردم این دیار مانند دیگر مناطق ایران دستی در هنر دارند؛ آن ها مواد و وسایل بومی را به کار گرفته اند تا جلوه ای تماشایی بیافرینند و یادگاری خوبی از سفر را نصیب شما سازند.
سالانه هزاران فرصت شغلی در عرصه صنایع دستی اردبیل ایجاد می شود و به همین خاطر، اگر علاقمند به سرمایه گذاری در عرصه صنایع دستی هستید، اردبیل را پیشنهاد میکنیم که قطب جاجیم و گلیم کشور نیز محسوب می شود.
لباس محلی اردبیل
لباس های محلی بانوان اردبیل، یکی از سوغات جذاب این دیار برای بانوان خوش سلیقه مشکل پسند است
سفال اردبیل
سفال اردبیل هم مثل سفال لالجین، با کیفیت است.
سراجی
سراجی به هنر ساخت زین اسب با چرم می گویند. هنرمندانی که در گذشته به این حرفه مشغول بودند، سراج خوانده می شدند. جالب است بدانید که این حرفه تا چند دهه ی پیش از مشاغل مهم استان به شمار می رفت.
سوزن دوزی
حلوای سیاه (قره حلوا)
یکی از خوشمزهترین شیرینیهای سنتی استان اردبیل حلوای سیاه است که بسیار معروف است و تاریخچهای حدود یک قرن دارد. مردم این شهر حلوا سیاه را هنگام سرما با چای نوش جان میکنند. در تهیهی حلوا سیاه از شیرهی عسل، جوانهی گندم، گردو، کرهی حیوانی، آرد سبوسدار، پودر پسته و نارگیل استفاده میشود. به گفته کارشناسان خوردن حلوا سیاه برای درد کمر و نیز افزایش وزن بسیار تاثیرگذار است. افرادی که به اردبیل سفر میکنند از این شیرینی برای دوستان و اقوامشان سوغات میبرند.
باقلوای اردبیل
باقلوا از دیگر شیرینیهای دلچسب و مشهور استان اردبیل مثل قزوین و یزد است. این شیرینی در استانهای دیگر کشور ایران مانند کاشان و قزوین هم طبخ میشود. برای طبخ باقلوای اردبیل به موادی چون ماست، بیکینگپودر، آب لیمو ترش کره، تخممرغ، گردو، شیر، روغن مایع، آرد گندم، نشاسته، پودر پسته و شکر نیاز است. این شیرینی خوشمزه سوغات خوبی برای گردشگران به حساب میآید. در بعضی موارد برای بهتر شدن این نوع شیرینی از عسل به جای شیرهی قند استفاده میشود.
حلوای زنجبیل اردبیل
از ترکیب شکر،آرد گندم، کره، پودر زنجبیل، پودر شکر، روغن جامد و بعضی اوقات پودر قند حلوای زنجبیل استان اردبیل درست میشود.
قچکورگی
قچکورگی از دیگر سوغات خوشمزه اردبیل است. با فرارسیدن سال نو زنان هنرمندان اردبیلی با ذوق و سلیقهی خود شیرینیهای خوشمزهای را طبخ میکنند. قچکورگی یکی از این خوراکیها است که عطر و طعم بینظیری دارد.
مردم استان اردبیل این شیرینی را بر سر سفرهی هفت سینشان میگذارند که رنگ و جلوهی بینظیری به سفره میبخشند. گردشگران هنگامی که این شیرینی را میل میکنند، ناخوداگاه شیفتهی طعم فوقالعادهاش میشوند.
نان برنجی خلخال (قند چوریی)
نان برنجی خلخال ازدیگر شیرینهای سنتی استان اردبیل به حساب میآید که به شیوهی مخصوصی پخت میشود. نان برنجی شهر خلخال در سراسر دنیا شناخته شده است و اهالی این شهر این شیرینی را به قندچوربی میشناسند. قنادان ماهر شهر خلخال به دلیل استفاده از پودر قند در ترکیب مواد اولیهی نان برنجی، نام این شیرینی را قند چوربی گذاشتهاند.
صنایع دستی استان اردبیل
بافتنی های سنتی
یکی از صنایع دستی استان اردبیل بافتنیهای سنتی است که زنان زبردست و خلاق با استفاده از میل بافتنی این هنر ایرانی را به رخ میکشند. کلاه، جوراب، شال گردن و … بافتنیهای این شهر است که مردم استان اردبیل با ذوق و هنر خود آنها را تهیه میکنند. گردشگران از این بافتنیها برای خود و اقوامشان به عنوان سوغاتی خریداری میکنند.
سازهای سنتی
ساخت سازهای سنتی یکی دیگر از صنایع دستی استان اردبیل به حساب میآید. موسیقیهای سنتی مستلزم استفاده از سازهای سنتی است که هنرمندان زبردست اردبیل با دقت کامل به ساخت این سازها میپردازند.
ساز آذری، تنبک، سنتور، سه تار، کمانچه و … انواعی از سازهای سنتی است که در تهیهی آن از چوب درختهای فلفل، گردو، شمشاد و توت استفاده میشود و سپس سیمهایی روی آن تعبیه میکنند تا با ضربه زدن به این سیمها صدای دلنشینی به گوش برسد. مردم اردبیل، خلخال و مشکین شهر در ساخت انواع سازهای سنتی مهارت دارند و بهترین و باکیفیتترین سازها را در اختیار علاقه مندان به موسیقی قرار میدهند.
جاجیم بافی
یکی از صنایع دستی سنتی استان اردبیل جاجیم بافی نام دارد. جاجیم دست بافته ای است که معمولا دارای طرحهای راه راه, لوزی و الوان زیبایی بوده و در قدیم روی کرسی می نداخته اند. از آ نجا که در گذشته برای پیچیدن رختخواب و به اصطلاح جا از این دستبافته استفاده می کردند, به آن جای جمع می گفته اند که به مرور زمان و برای راحتی تلفظ به آن جاجیم گفته اند. تارهای جاجیم از پشمهای رنگارنگ با نمره ۱۰ دولای مرینوس بوده و البته گاهی از ابریشمهای الوان نیز به عنوان تار استفاده می شود.
جاجیم بافی از صنایع دستی سنتی استان اردبیل
جاجیمبافی در روستای نمهیل اردبیل
استان اردبیل یکی از قطب های تولید جاجیم در کشور است
تراش شیشه
یکی از صنایع دستی سنتی و زیبای استان اردبیل تراش شیشه نام دارد و آن عبارتست از ایجاد نقوش مختلف سنتی بر روی شیشه بوسیله تراش با استفاده از سنگهای مخصوص که درجه سختی آنها بیش از سختی شیشه باشد. تراش شیشه با سنگهای دیسک مانندی انجام می شود و سرعت چرخهای دستگاه تراش و دیسکهای تراش, بستگی مستقیم به نوع تراش دارد. هر چه میزان تراش عمیق تر باشد سرعت چرخ تراش بیشتر است و بالعکس در صورتی که تراش سطحی باشد سرعت چرخ تراشکاری کمتر است.
چنته بافی
یکی از صنایع دستی دستی و سنتی استان اردبیل چنته بافی نام دارد. بافت چنته و نوع مواد اولیه آن کاملا مانند قالی و ورنی است و تنها تفاوت آن در ابعاد و اندازه آن است. چنته عبارتست از دو قطعه قالی کوچک مستطیل بافته شده به ابعاد تقریبی ۴۰*۳۰ سانتیمتر که با ظرافت از سه طرف (بصورت پاکت) به هم دوخته شده است و در دو طرف پایین آن دارای دو منگوله رنگی و در قسمت بالا دارای دسته ای مانند کیف می باشد.
چنته یک کیف سنتی می باشد که در اکثر روستاها و مناطق عشایری می بافند. در بعضی از روستاها, چنته را با روش گلیم بافی یا جاجیم بافی نیز می بافند. (لازم به توضیح است برخی چنته را با ترکیب چند نوع بافت قالی, گلیم و سومالک نیز می بافند).
عروسک بافی در اردبیل
اگر به دیار زیبا و جذاب اردبیل رفتید٬ سرعین و شورابیل را فراموش نکنید. یاشاسین اردبیل.
بیشتر بدانید : صنایع دستی و سوغاتی های آذربایجان شرقی/ از قرابیه و نوقا تا کفش چرم
بیشتر بدانید : صنایع دستی و خوراکی های خوشمزه استان چهارمحال و بختیاری
بیشتر بدانید : پته دوزی ارزشمندترین سوغات کرمان در نوروز + تصاویر طرح های پته دوزی
بیشتر بدانید : اصفهان گردی، از غذاهای سنتی تا مکان های گردشگری
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
seemorgh.com/culture
منبع: rooziato.com