زمستان فرا می‌رسد، طول روزها به‌تدریج كم می‌شود و طوفان، باران و برف ما را از هرگونه فعالیتی در هوای آزاد بازمی‌دارد. اما...
 
زمستان فرا می‌رسد، طول روزها به‌تدریج كم می‌شود و طوفان، باران و برف ما را از هرگونه فعالیتی در هوای آزاد بازمی‌دارد.

در طول زمستان باید بیشتر به سلامتی و مصونیت بدن توجه كرد. فعالیت‌های بدنی و گردش در طبیعت، نقش عمده‌ای در این مسئله دارند. پس از یك روز كار به خانه می‌آییم. خوشحال هستیم كه در خانه چای می‌نوشیم و در كنار خانواده می‌مانیم و از خانه خارج نمی‌شویم. درست در همین لحظات باید خانه را ترك كنیم و به گردش و پیاده‌روی برویم. پرسشی كه برای ما مطرح می‌شود این است چرا باید در زمستان بیشتر در طبیعت باشیم؟

حركت‌كردن، قوی‌ساختن سیستم ایمنی بدن
برای سالم‌ماندن باید به ورزش و حركات بدنی توجه كرد. «از خانه خارج شدن در زمستان باعث سرماخورگی می‌شود» این پاسخی عمومی و نادرست است. سرماخوردن تا حدی به سردبودن هوا بستگی دارد ولی در واقع ضعیف‌شدن سیستم ایمنی بدن باعث سرماخوردگی می‌شود. در راه‌های ورودی بدن مثلا در مجاری تنفسی، پوست، مخاط و خون، علیه باكتری‌ها و ویروس‌ها سدبندی می‌شود. یك سیستم ایمنی ضعیف‌شده نمی‌تواند بدن را در برابر بیماری‌ها مصون سازد؛ برعكس در اثر ورزش و گردش در هوای آزاد، خون بیشتری در مجاری تنفسی و مخاط جریان یافته، رطوبت كافی در آنها ذخیره شده، سد بزرگی در برابر حمله باكتری‌ها و ویروس‌ها ایجاد می‌شود. تجربیات نشان می‌دهد كه ورزشكاران به ندرت بیمار می‌شوند.
 
برای فعال بودن امكانات بسیاری وجود دارد
هوای سرد دلیلی برای در خانه‌ماندن نیست. هر هوایی لباس مخصوص به‌خود را دارد. اگر لباس گرم و مناسب بپوشیم (لباس‌هایی كه به پوست امكان تنفس می‌دهند) می‌توانیم مدتی طولانی در طبیعت فعالیت بدنی داشته باشیم بدون آنكه سرما بخوریم. نكته قابل توجه این است كه ماهیچه‌های بدن در هوای سرد زمان بیشتری برای گرم‌شدن لازم دارند بنابراین نباید به ماهیچه‌ها فشار آورد و باید خیلی آرام و قدم به قدم پیش رفت. مسلم است كه ورزش‌ها و گردش‌های دسته جمعی لذت‌بخش‌تر از ورزش‌های انفرادی است. اگر مشكل است تنها در طبیعت باشید، از دوستان خود بخواهید كه شما را همراهی كنند. در صورت سردبودن هوا، می‌توانید به سالن‌های ورزشی بروید و بدمینتون، تنیس و ورزش‌های مشابه را انجام دهید یا از استخرهای سرپوشیده استفاده كنید.
 
تغذیه خوب، انسان را سالم نگه می‌دارد
سالم‌ماندن در طول زمستان مستلزم تغذیه‌ای خوب و مقوی است كه قاعده كلی این است: 5‌بار در روز باید میوه و سبزی خورد. در برنامه‌غذایی باید مواد سبوس‌دار مثل نان، برنج، انواع ماكارونی و محصولات شیری بدون چربی گنجانده شود. گوشت و مواد قندی باید به مقدار نیاز بدن و كمتر از همیشه استفاده شود؛ برعكس سبزیجات به‌خصوص انواع كلم، نقش عمده‌ای در قوی‌ساختن سیستم ایمنی بدن دارند. میوه‌ها دارای مواد معدنی و ویتامین‌های لازم هستند.

در زمستان گلابی، سیب و مركبات مثل پرتقال، نارنگی و میوه‌های مناطق گرمسیری مثل كیوی و آناناس توصیه می‌شود. از ویتامین‌های آماده مثل انواع مولتی‌ویتامین نیز می‌توان استفاده كرد. كسانی كه در زمستان فعالیت بدنی دارند نیازمند مواد معدنی و فلزاتی مانند آهن، منیزیم و روی هستند. آهن و  روی نقش اساسی در ماهیچه‌سازی‌ و انتقال اكسیژن دارند. برای سالم و سرحال ماندن در زمستان باید به حد كافی آب نوشید چون در زمستان احساس تشنگی ضعیف است. باید به این مسئله توجه كرد و روزانه حدود 2 لیتر آب و نوشابه نوشید.

 

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع: hamshahrionline.ir
 
مطالب پیشنهادی:
افزایش ایمنی بدن با مصرف دانه‌های مغذی!
خواص گل کلم
ارزش غذایی کلم بروکلی
نقش تغذیه در بیماریهای عفونی
آیا ورزش كردن حین سرماخوردگی درست است؟