به بیشتر خانمها توصیه میشود تا در دوران قاعدگی بعضی از فعالیتهای ورزشی خود را محدود یا متوقف كنند. این توصیهها بخصوص درباره فعالیتهای ورزشی استقامتی و یا رقابتهای جدی قویتر هستند و به طور كلی زنان را به حداقل تحركات ورزشی در طول دوران قاعدگی تشویق میكنند در این میان بایدها و نبایدهای ورزش در این دوران همیشه مورد سوال خانمها بوده است.
شواهد افزایش خطر آسیب ورزشی در قاعدگی چقدر مورد اعتماد هستند؟ آیا میتوان با درمان خاص یا ایجاد تغییر در ورزش از خطر جلوگیری كرد؟ آیا همه ورزشها خطرناكند یا این كه فقط تعداد خاصی از ورزشها را نباید انجام دهید؟ اگر قاعدگی روی آسیبپذیری موثر است، اگر قاعدگیمان نامنظم باشد چه كار باید كرد؟ آیا باید فعالیتهای ورزشی خود را در دوره قاعدگی محدود كنیم یا نه؟ هنوز در مورد ورزش و چگونگی آن در دوران قاعدگی اما و اگرهای جدی وجود دارد.
برخی از مطالعات انجام شده ـ ولی نه همه آنها ـ توانستهاند رابطهای بین افزایش خطر آسیب در طول برخی مراحل چرخه قاعدگی پیدا كنند. برای مثال، در مطالعهای در سوئد كه در سال 1989 به چاپ رسید محققان 84 زن فوتبالیست را مورد مصاحبه قرار دادند و در مورد قاعدگی و آسیبها از آنها سوال كردند. آنها افزایش آسیبهای ناشی از ضربه را در دوره پیشقاعدگی و در حین قاعدگی گزارش كردند كه این آسیب در كسانی كه علائم پیشقاعدگی (مانند تحریكپذیری و ناراحتی سینه) داشتند بیشتر بود.
مطالعه دیگری از میشیگان كه در سال 1998 به چاپ رسید، آسیب وارده به رباط را در
40 زن مورد مطالعه قرار داد و به این نتیجه رسید كه این آسیبها در میانه چرخه بیشتر اتفاق میافتند. در مطالعه جدیدتر دیگری كه روی دوندهها صورت گرفت معلوم شد اختلال قاعدگی با دوری طولانیتری از ورزش به علت آسیب عضلانی ـ اسكلتی همراه است و این مساله با زمان خاصی از چرخه قاعدگی مرتبط نمیباشد.
40 زن مورد مطالعه قرار داد و به این نتیجه رسید كه این آسیبها در میانه چرخه بیشتر اتفاق میافتند. در مطالعه جدیدتر دیگری كه روی دوندهها صورت گرفت معلوم شد اختلال قاعدگی با دوری طولانیتری از ورزش به علت آسیب عضلانی ـ اسكلتی همراه است و این مساله با زمان خاصی از چرخه قاعدگی مرتبط نمیباشد.
علت عدم وجود پاسخ چیست؟
هریك از شواهد فوق در مورد اثر قاعدگی بر آسیب به نتایج مختلفی دست یافتهاند. قسمتی از این مساله به این خاطر است كه این مطالعات روی تعداد اندكی از خانمها صورت گرفته است و روش مطالعه آنها با هم متفاوت بوده است. چیزی كه بیشتر باعث پیچیده شدن نتایج میشود این است كه تعداد متغیرها بسیار است. مثلا نوع ورزش، شدت ورزش و نوع آسیب كه هریك میتوانند اثری متفاوت داشته باشند و نتیجهگیری را برای ما دشوار كنند.
تئوریهای مختلفی برای توضیح ارتباط بین ورزش، آسیب و چرخه قاعدگی ارائه شدهاند. یكی از آنها بیان میكند كه افزایش و كاهش برخی هورمونهای خاص بر استحكام و انعطاف رباطها یا تاندونها تاثیر میگذارد، اما این تئوری یا هیچ تئوری دیگری نیست كه تاكنون توانسته باشد درست بودن خود را به اثبات برساند.
فعالیت ورزشی و چرخه قاعدگی
مطالعهها ادامه پیدا كردند و در یك مطالعه معلوم شد كه گروهی از شناگران عملكرد ضعیفتری قبل از قاعدگی داشتند در حالی كه در هنگام قاعدگی ركوردهای بهتری را از خود به جا گذاشتند. همچنین اسكیبازان پس از قاعدگی نتایج بهتری كسب كردند و ورزشكاران پرش طول در دوره قاعدگی موفقیت بیشتری كسب كردند.
در مطالعه مروری كه در سال 1994 روی این مساله انجام شد معلوم شد كه در بیشتر خانمها قاعدگی تاثیر قابل توجهی روی عملكرد ورزشی ندارد چرا كه مدالهای مختلف و ركوردهای جهانی در مراحل مختلف چرخه قاعدگی كسب شده است. به علاوه اغلب ورزش متوسط برای رفع علائم پیشقاعدگی توصیه میشود. بنابراین به نظر نمیرسد كه قاعدگی تاثیر منفی روی عملكرد ورزشی شما داشته باشد.
نتیجه چیست؟
دانستههای فعلی ما در مورد تاثیر چرخه قاعدگی بر آسیبهای ورزشی و عملكرد ورزشكاران ناكافی است و نمیتوان توصیه واضحی را مطرح كرد. فاكتورهای فردی شامل سلامت كلی، نوع ورزش و وضعیت تغذیه ممكن است بیش ازمرحله چرخه قاعدگی موثر باشند.
واضح است برخی خانمها كه از علائم پیش قاعدگی یا قاعدگی رنج میبرند تمایلی برای ورزش كردن در آن هنگام ندارند. این كه در هنگام قاعدگی ورزش كنید یا نه یك انتخاب شخصی است. در حالی كه تحقیقات همچنان برای افزایش دانستههای ما ادامه دارند، خانمها میخواهند بدانند كه میتوانند در بعضی مواقع خاص در ماه ورزش كنند یا نه.
دانستههای فعلی ما در مورد تاثیر چرخه قاعدگی بر آسیبهای ورزشی و عملكرد ورزشكاران ناكافی است و نمیتوان توصیه دقیقی را در این زمینه ارائه كرد
این شك و تردید باید با توجه به فواید و نشاط ناشی از ورزش تعدیل شود. بعلاوه خطرات ورزش بیش از اندازه كه ممكن است منجر به قطع قاعدگی و افزایش خطر پوكی استخوان شود باید مد نظر قرار گیرند.
شواهدی وجود ندارد كه نشان دهد فعالیت ورزشی باید فقط در مرحله خاصی از قاعدگی محدود یا متوقف شود یا تغییری در آن داده شود. تحقیقات معلوم كردهاند كه تقویت ماهیچهها میتواند از آسیب رباطها پیشگیری كند و این كار برای جلوگیری از آسیب موثرتر است.
گردآوری : گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع : jamejamonline.ir
مطالب پیشنهادی :
اختلالات قاعدگی و درمانهای متفاوت
4چیزی که در مورد قاعدگی نمیدانستید!
نقش تغذیه در درمان قاعدگی دردناك
نشانگان پیش از قاعدگی و کاهش درد !!
9 دلیل برای طولانی بودن مدت قاعدگی
4چیزی که در مورد قاعدگی نمیدانستید!
نقش تغذیه در درمان قاعدگی دردناك
نشانگان پیش از قاعدگی و کاهش درد !!
9 دلیل برای طولانی بودن مدت قاعدگی