اگر این مشكل شماست، بهتر است در مورد آن اطلاعاتی داشته و برای بهبود آن كاری انجام دهید. یكی از مشكلاتی كه ممكن است برای زانوها پیش بیاید آرتروز زانو است.
آرتروز زانو یكی از عوامل شایع ایجاد درد در افراد بالای 40 سال محسوب میشود و شایعترین بیماری تخریبی میان مفاصل بدن است. میزان ابتلا به این بیماری در خانمها نسبت به آقایان بیشتر است.
محمد عالمی ، فیزیوتراپیست در اینباره میگوید: «یكی از مشكلات شغلی كه در هر كار و فعالیتی احتمال بروز آن وجود دارد، آرتروز است. آرتروز به معنای تخریب غضروف مفاصل زودتر از موعد مقرر است.»
وی اشاره میكند: «با انجام ورزشهای ملایم به مدت 30 دقیقه در روز میتوانیم فشارهایی را كه در طول روز به بدن وارد میشود، كاهش دهیم. در حقیقت با ورزش به نوعی بدن را در برابر این فشارها تقویت میكنیم؛ البته مهم است بدانیم رفت و آمدها چه از خانه به محل كار و بالعكس و چه در محیط كار و منزل، به هیچ وجه جای ورزش را نخواهند گرفت و حتی میتواند فشارهای وارد بر بدن را نیز افزایش دهد.»
او تاكید میكند: «ورزش تعریف مشخص خود را دارد و به معنای همراه كردن جسم و روح با هم است. به همین دلیل فعالیتهای روزمره نمیتواند جایگزین مناسبی برای ورزش باشد. زمانی كه شرایط ورزش فراهم نباشد، آن حركات، تنها فشاری بر بدن محسوب میشوند.»
علائم اولیه آرتروز
عالمی درباره علائم اولیه آرتروز میگوید: «از اولین نشانههای آرتروز كاهش عملكرد زانوی فرد است. همچنین تورم، خشكی مفاصل در صبحگاه كه كمتر از 30 دقیقه طول بكشد، بدشكلی و ناصافی سطوح مفصلی و وجود صداهای غیرمتعارف از جمله دیگر علائم آرتروز هستند.»
عوامل موثر در ایجاد آرتروز
این فیزیوتراپیست درباره عوامل موثر در ایجاد آرتروز اضافه میكند: «عوامل ارثی، جنسیت، عوامل هورمونی، عوامل شغلی، چاقی و پوكی استخوان میتوانند از جمله علل موثر در بروز آرتروز باشند. به علاوه ورزشهای شدید، افزایش سن، استعمال دخانیات، یا حتی ضربه نیز میتوانند باعث بروز این مشكل شوند.»
آرتروز زانو
یكی از شایعترین انواع آرتروز كه خیلی از افراد با آن درگیرند، آرتروز زانو است. باید بدانیم در هر شغلی (در میان افرادی كه زیاد در حالت ایستاده به سر میبرند یا افرادی كه بیش از حد معمول مینشینند) احتمال بروز آرتروز وجود دارد. شاید بتوانیم بگوییم كه آرتروز زانو در بیشتر اقشار جامعه دیده میشود.
این فیزیوتراپیست میافزاید: «به علاوه این مشكل میان خانمها بیشتر از آقایان دیده میشود. عوامل هورمونی و كمتحركی خانمها نیز میتواند از جمله دلایل این مساله باشد. در مورد افراد چاق نیز همین طور است؛ این مشكل میان این گروه بیشتر دیده میشود.»
وی درباره درمان و روشهای كنترل آرتروز میگوید: «بهتر است بگوییم كه میتوانیم جلوی پیشرفت آرتروز را بگیریم یا روند آن را كند كنیم.»
توصیههایی برای مبتلایان به آرتروز
عالمی به روشهایی برای كنترل پیشرفت بیماری اشاره كرده و میافزاید: «بهتر است افرادی كه دچار آرتروز زانو هستند در منزل از صندلیهای بلند استفاده كنند.
به این معنی كه هنگام نشستن، كف پاها بالاتر از سطح زمین قرار گیرد. بعلاوه استفاده از سرویسهای بهداشتی فرنگی نیز میتواند به این افراد كمك كند. كاهش مدت زمان راهرفتن و پوشیدن كفشهایی دارای كفی نرم نیز میتواند كمك موثری باشد. همچنین بهتر است این افراد از بالا و پایین رفتن از پلهها، دوزانو یا چهارزانو نشستن نیز اجتناب كنند. ورزش درمانی نیز از دیگر راههایی است كه به این بیماران توصیه میشود.»
ورزش مناسب
ورزشی كه بعد از انجام آن، درد مفاصل بیشتر از 2 ساعت ادامه پیدا كند، یك علامت هشداردهنده است. در این مواقع باید شدت ورزش را كاهش دهیم. ورزش همچنان كه بر استحكام مكانیكی و تقویت عضلات موثر است میتواند روی تغذیه غضروف نیز اثر بگذارد. بعلاوه ورزش باعث افزایش جریان خون میشود و به انعطافپذیری مفصل كمك میكند. یكی دیگر از فوایدی كه ورزش برای این گروه از افراد در بر خواهد داشت، كاهش وزن است. زیرا یكی از نكات مهم در ارتباط با آرتروز زانو كاهش وزن است.
به گفته این فیزیوتراپیست: «ورزشهای انعطافپذیری مانند كشش عضلات اطراف مفصل، ورزشهای قدرتی و ورزشهای هوازی مانند شنا، ورزش در آب و پیادهروی، ورزشهایی مناسب هستند؛ البته برای هر نوع از آرتروز و برای هر شخص باید ورزش خاص خود او و اغلب متفاوت با دیگران توصیه شود. بنابراین بهتر است كه این كار را به متخصص بسپاریم.»
عالمی میافزاید: «این افراد باید قبل از ورزش و برای شروع آن 5 دقیقه ورزشی ملایم و سبك یا پیادهروی انجام دهند. بعد از ورزشهای سبك باید چند حركت كششی مناسب برای عضلات اطراف مفصل انجام شود. البته این كشش باید حتما 5 تا 10 ثانیه ادامه پیدا كند. حتما باید هر مفصل را در حالت بدون تحمل وزن و در تمام طول دامنه حركتیاش حركت داد. در ضمن نباید روی مفاصل ملتهب زیاد فشار وارد كنند.»
محمد عالمی توصیه میكند: استفاده مداوم از دمپایی و كفشهای پاشنهدار و خواباندن پشت كفش را هم باید كاهش داد. بهتر است این افراد ورزشها را در رختخواب و بلافاصله پس از بیدار شدن انجام دهند و بعد از انجام ورزش از جای خود بلند شوند. این ورزشها باید 3 تا 5 روز در هفته نیز ادامه پیدا كنند.»
www.seemorgh.com/health
منبع: jamejamonline.ir
مطالب پیشنهادی :
آرتروز چیست و چگونه درمان می شود؟
گزگز کف دست و احساس ضعف و درد مچ دست،نشانه چیست؟
نکاتی راجع به داروی کورتون
آسیب دیدگی ورزشی ، کمپرس سرد یا گرم؟
رابطه ی بین رژیم غذایی و علائم آرتریت