هیپوتیروئیدی که در اصطلاح عامیانه به گواتر معروف است هنگامی ایجاد میشود که غده تیروئید نتواند به اندازه نیاز بدن هورمون تولید کند.
در بین بیماریهای غدد درون ریز هیپوتیروئیدی شایع ترین بیماری پس از دیابت میباشد و میزان بروز آن با افزایش سن بیشتر میشود. بیماری در زنان شایعتر است و میتواند در هر سنی ایجاد شود.
علل شایع ایجاد کننده بیماری عبارتند از: هیپوتیروئیدی اولیه، برداشته شدن تیروئید با جراحی، کمبود ید که در این مورد غده تیروئید بزرگ میشود (گواتر)، مصرف داروها (لیتیوم، آمیودارون و...)، هیپوتیروئیدی ایدیوپاتیک، تیروئیدیت هاشیموتو، استفاده از ید رادیواکتیو یا داروهای ضد تیروئید برای درمان سایر بیماریهای تیروئید، هیپوتیروئیدی ثانویه که مربوط به اختلال عملکرد و کم کاری هیپوفیز است.
علائم بالینی
علائم بالینی هیپوتیروئیدی غیر اختصاصی هستند و به ویژه در زنان میانسال و افراد مسن ممکن است با بیماریهای دیگر اشتباه شوند. به دلیل تنوع علائم. شما باید همیشه به فکر این بیماری باشید.
شایع ترین علائم بیماری که در بیش از 60 درصد بیماران دیده میشوند به ترتیب عبارتند از:
- ضعف
- تغییرات پوستی
- آرام صحبت کردن
- احساس سرما
- کاهش تعریق
- پوست سرد
- زبان بزرگ
- ادم (ورم) صورت
- موهای خشن
- رنگ پریدگی
- فراموشی
- یبوست
- افزایش وزن
به دلیل شباهت علائم، بیماری ممکن است با افسردگی، و در بیماران مسن با آلزایمر اشتباه شود، بنابراین دقت کنید که علائم عمومی و ابتدایی هیپوتیروئیدی را از ضعف و افسردگی افتراق دهید. در سال اول پس از زایمان نیز با مشاهده علائم هیپوتیروئیدی یا افسردگی به فکر تیروئیدیت پس از زایمان باشید.
وجود هریک از علائم غیر اختصاصی زیر نیز اگر غیر قابل توجیه بودند، باید شک شما را به بیماری برانگیزد: ضعف و بی حالی، رنگ پریدگی، فراموشی، یبوست، افزایش وزن و نازایی.
درمان هیپوتیروئیدی
بیمارانی که به این بیماری مبتلا هستند برای درمان هیپوتیروئیدی، باید مصرف دارو را تا آخر عمر ادامه دهند و از قطع خودسرانه دارو به شدت پرهیز کنند. عدم درمان بیماری به عوارض مغزی و قلبی منتهی میشود و شخصی که به این بیماری مبتلا است باید به هر پزشکی که مراجعه میکند یادآوری کند که به هیپوتیروئیدی مبتلاست.
هیپوتیروئیدی در بارداری
زنان جوان تحت درمان در صورت حاملگی باید دوز داروی بیشتر در مقایسه با حالت عادی دریافت کنند، در طی بارداری به علت افزایش نیاز به هورمون، نیاز به دارو نیز به طور متوسط 50 درصد بالا میرود. قابل ذکر است که درمان این بیماری در بارداری هیچ مشکلی برای جنین ایجاد نمیکند.
بیشتر بدانید : اگر دچار کم کاری تیروئید هستید, اینگونه وزن تان را کاهش دهید
بیشتر بدانید : مهم ترین علایم کمبود ید را بشناسید
بیشتر بدانید : اگر داروی تیروئید می خورید، بخوانید
بیشتر بدانید : تیروئید، پُرکاری و کم کاری آن
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع: tums.isna.ir