هر ماده عطری با منشاء گیاهی جزو ادویه محسوب می‌شود،ادویه ها دارای خواص درمانی بسیاری هستند،آیا از این خواص مطلعید؟
 
اکثر ادویه‌جات دارای خاصیت درمانی بوده و طبیعت آنها غالبا بسیار گرم است.این مواد ممکن است از پوست درخت (دارچین)‌،میوه (فلفل)‌،برگ (نعنا و ریحان)‌،ریشه (زنجبیل)‌،گل (زعفران و گلپر)‌ یا دانه (جوز هندی و خردل)‌ باشند که به اشکال مختلفی (خرد شده،پودر شده و درسته)‌ برای طعم و رنگ دادن استفاده می‌شوند.
در واقع تفاوت دستپخت آشپزها نیز با یکدیگر در استفاده از ادویه‌ها می‌باشد.
به طورکلی ادویه‌ها را باید به مقدار مختصری در غذا استفاده کرد که این مقدار می‌تواند اندکی ویتامین، مواد معدنی،فیبر و مواد شیمیایی که اغلب به شکل رنگدانه‌هاست داشته باشد که بسیار برای سلول‌های بدن مفید است.بسیاری از این رنگدانه‌ها مواد آنتی ‌اکسیدان دارند که کارشان خنثی کردن رادیکال‌های آزاد و مضر بدن است.از طرفی ادویه‌جات با تحریک غدد بزاقی و غدد ترشحی معده منجر به افزایش اشتها و سهل‌الهضم شدن غذا می‌شوند و با خاصیت باکتریواستاتیکی خود می‌توانند از رشد باکتری‌ها جلوگیری کنند.
براساس تحقیقات به عمل آمده،پونه کوهی،آویشن،اکلیل کوهی،رازیانه،زردچوبه،گشنیز،زیره سیاه و سبز و ترخون موادی به نام <ترپنویید> دارند که می‌توانند بر ضد رشد توده‌های مضر عمل کنند و همچنین سبب کاهش چربی بد خون گردند.
همچنین در آزمایشات مختلف،رنگ زرد زردچوبه را که از ماده‌ای به نام «کورکامین» تشکیل شده است عامل ضد آلزایمر شناخته‌اند و فلفل قرمز (پاپریکا)‌ و زعفران را محرک سامانه دفاعی بدن می‌دانند و جوز هندی و میخک را ضد باکتری قوی معرفی نموده‌اند.همچنین دارچین را که بعد از فلفل و خردل پرکاربردترین ادویه به شمار می‌رود در مهار کردن بیماری قند بسیار کارآمد می‌دانند،لذا در بیشتر کشورهای غربی از دارچین در تهیه شیرینی و در ایران و کشورهای آسیایی در تهیه غذاهای گوشتی،خوراک‌ها،انواع پلوها و همچنین چای دارچین که یکی از انواع دم کردنی‌های ایرانی محسوب می‌شود،استفاده می‌کنند.

* توجه:
۱- با وجود تمام خاصیت‌های استثنایی و مفید و عطر و بوی دل‌انگیز و طعم عالی ادویه‌جات استفاده از آنها باید در اندازه متعادل باشد زیرا بعضی از انواع آنها برای مبتلایان به التهاب معده و روده مضر است.

۲- انواع ادویه را در جای خشک و خنک و به دور از آفتاب و در ظروف شیشه‌ای نگهداری کنید.شیشه با مواد معطره ادویه فعل و انفعال نمی‌دهد.

۳- اگر می‌توانید ادویه‌ها را به شکل اصلی آنها نگهدارید و در زمان مصرف آسیاب کنید.به این ترتیب بیشتر طعم و عطرشان را حفظ می‌کنند.

۴- ادویه‌های آسیاب شده تا ۶ ماه و دانه‌های کامل تا یک سال قابلیت نگهداری دارند.

۵- به دلیل آن که اکثر ادویه‌ها منشاء خاک دارند و به انواع میکروب‌های خاک آلوده هستند توصیه می‌شود از انواع استریل شده آنها در بسته‌بندی‌های بهداشتی استفاده کنید.

۶- برای تقلب در ادویه‌ها خیلی چیزها را می‌توانند داخل ادویه کرده و به خورد مردم دهند،لذا اگر برایتان مقدور می‌باشد سعی کنید ادویه را خودتان در خانه بکوبید.
 
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع:پزشکان بدون مرز
 
مطالب پیشنهادی:
سودمندی ادویه در کاهش وزن!!
هضم بهتر غذا با فلفل سیاه!!
سودمندی مصرف زردچوبه در کاهش مسومیت کبدی
استفاده از دارچین برای جلوگیری از کپک زدگی
رازهای دارچينی