با گمانه‌زنی‌های انجام‌شده و به‌دست آمدن ۵۰ سانتی‌متر از ارتفاع دیوار و ادامه‌ی حفاری تا خاك بكر و نیز پیدا ‌كردن مواد فرهنگی شامل...
  
 
   مطالعات باستان‌شناسی در یك محوطه در ضلع شمالی دیوار گرگان، به شناسایی بقایای شهری از دوره‌ی ساسانی و آثاری از عصر آهن منجر شد.
سرپرست ایرانی هیأت مشترك باستان‌شناسی ایران و انگلیس با بیان این مطلب توضیح داد: در مطالعات باستان‌شناسی یك محوطه‌ در ضلع شمالی دیوار گرگان و به فاصله‌ی دو كیلومتری از دیوار، بقایای شهری را از دوره‌ی ساسانی با حدود ۵۰ هكتار وسعت شناسایی كردیم.
حمید عمرانی اظهار داشت: با گمانه‌زنی‌های انجام‌شده و به‌دست آمدن ۵۰ سانتی‌متر از ارتفاع دیوار و ادامه‌ی حفاری تا خاك بكر و نیز پیدا ‌كردن مواد فرهنگی شامل زغال، سفال و استخوان‌های جانوری، مشخص شد كه این شهر ساسانی روی محوطه‌ای از عصر آهن قرار گرفته است.
وی بیان كرد: بررسی‌های ژیوفیزیك نشان دادند كه این شهر خیابان‌های دسترسی به یكدیگر، بناهای مسكونی و حصاری به دورش داشته است. هم‌چنین ارگ شهر در قسمت مركزی قرار دارد و در اطراف آن خندقی واقع شده است.
به گفته‌ی این باستان‌شناس، متأسفانه بخش زیادی از این شهر به مرور زمان به‌دلیل كشاورزی تخریب شده است. البته امید است، با انجام نمونه‌برداری كه برای آزمایش كربن انجام شده است، تاریخ دقیق این شهر كه انتظار می‌رود، با تاریخ مطرح‌شده منطبق باشد، تعیین شود.
عمرانی ادامه داد: در قلعه خرابه كه فصل پیش شناسایی شد و ۶۵ هكتار وسعت دارد، كار را ادامه می‌دهیم. در این قلعه كه در ضلع جنوبی دیوار و به فاصله‌ی دو كیلومتری از آن قرار دارد و جزو قلعه‌های حمایت‌كننده برای دیوار گرگان در زمان حمله بوده است، به یك كانال باستانی رسیدیم كه نشان می‌دهد، چگونه آب را از گرگان‌رود به سمت قلعه می‌رساندند.
او هم‌چنین با اشاره به حفاری در دشت «حلقه» برای شناسایی ساختار معماری داخلی قلعه‌ی این شهر، گفت: در این منطقه با برداشت خاك‌های سطحی به سازه‌ای آجری رسیدیم كه نشان می‌دهد، بناهای مسكونی در این شهر با آجر ساخته شده‌اند. دیگر این‌كه آجرهای آن از نظر ابعاد و اندازه به آجرهای اواخر دوره‌ی ساسانی و اوایل اسلامی شباهت دارند و در واقع، مشابه آجرهای دیوار گرگان نیستند. هم‌چنین كار را در لایه‌های پایین‌تر تا خاك بكر ادامه دادیم و مشخص شد كه قلعه‌ی این شهر روی سایتی از عصر آهن قرار گرفته است.
دشت حلقه یكی از شهرهای ساسانی است كه در محدوده‌ی شهرستان مینودشت قرار دارد و با انجام گمانه‌زنی، ساختارهای معماری مربوط به اوایل اسلامی در آن شناسایی شده‌اند.
فصل چهارم كاوش باستان‌شناسی دیوار گرگان توسط باستان‌شناسان ایرانی و انگلیسی در استان گلستان درحال انجام است و تاكنون یك قلعه زیر آب و حدود یك كیلومتر از دیوار «تمیشه» در خلیج‌ گرگان شناسایی شده‌اند.  
    
  
 

 
 
گردآورى: گروه فرهنگ و هنر سيمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: www.aftab.ir