در قسمت قبل با تعدادی از راههایی که می توان با آنها بیماری قلبی را تشخیص داد آشنا شدیم در این مقاله با تعدادی دیگر از این روشها آشنا می شویم.
 
قسمت دوم 

آیا می دانید که:

* آیا می‌دانید که افراد مبتلا به دیابت ممکن است درعین گرفتاری به مشکل گرفتگی عروق قلبی کاملا بدون علامت باشند؟

* آیا می‌دانید که مصرف سیگار خطر ابتلا به بیماری عروق قلبی را دو تا سه برابر می‌کند؟

* آیا می‌دانید که با کنترل چربیها، به خصوص کلسترول نوع بد می‌توانید از ریسک ابتلا به عارضه بیماری قلبی بکاهید؟

* آیا می‌دانید که هم اکنون با کمک تجهیزات پیشرفته، تشخیص بیماری قلبی به راحتی امکانپذیر است؟

* آیا می‌دانید که درصورت وجود هر یک از موارد ذکر شده با مراجعه به موقع به پزشک متخصص قلب می‌توانید از ابتلا یا پیشرفت بیماری قلبی در افراد خانواده و خود پیشگیری کنید؟

 
روشهای تشخیص بیماریهای قلب
هولتر مانیتورینگ
تالیوم اسکن
 آنوگرافی
سی تی آنژیوگرافی 
 
 
:هولتر فشار خون
در این روش دستگاه فشار سنجی که توسط کامپیوتر برنامه ریزی می‌شود در فواصل تعیین شده به مدت 24 الی 48 ساعت درحالیکه شما به فعالیتهای معمول روزمره مشغول هستید فشار خون و ضربان قلب شما را اندازه گیری می‌کند. از این روش در موارد زیر می‌توان استفاده کرد:

* افرادی که در مراجعه به پزشک به علت استرس به طور کاذب دچار افزایش فشار خون می‌شوند.

* ارزیابی فشارخون مقاوم به دارو

* بررسی اثر داروهای پایین آورنده فشار خون

* بررسی علایم همراه با فشار خون بالا

* تصمیم گیری برای شروع دارو در بیماران

*  اطمینان از موثر بودن دارو در طول 24 ساعت

* تشخیص بالا رفتن فشار خون در طول شب

* بررسی فشار خون و نبض درحین کارهای روزانه

* بررسی فشار خون در زمان حاملگی
 
:هولتر ریتم
در این روش دستگاه ثبت کننده نوار قلب به مدت 24 تا 48 ساعت یا طولانی تر به شما متصل شده و پس از این مدت نوارهای ثبت شده بررسی خواهد شد. در مواردی که شما به نامنظمی‌ضربان قلب(آریتمی) مبتلا باشید یا از تپش قلب شکایت دارید با این روش می‌توان نوع آریتمی‌را تشخیص داده و پزشک درمورد درمان تصمیم گیری می‌نماید.
 
 
:تالیوم اسکن
در بیمارانی که به دلایلی قادر به انجام تست ورزش نیستند(کهولت سن، آرتروز شدید،مشاهده تغییرات خاصی در نوار قلب) یا وقتی که نتیجه تست ورزش مشکوک بوده و در تشخیص زیاد به پزشک کمک نکند، جهت تشخیص گرفتگی عروق کرونر از روش تالیوم اسکن کمک می‌گیریم.در این تست با ایجاد استرس در قلب توسط دارو یا تست ورزش و تزریق ماده رادیو اکتیو و سپس در حالت استراحت، خونرسانی مناطق مختلف قلب را بررسی کرده و درصورتی که قسمتی از قلب دچار کاهش خونرسانی باشد،آن قسمت مشخص خواهد شد.
زمانی که اسکن بیمار نشان دهنده وجود ضایعه باشد، بیمار با صلاحدید پزشک معالج نیاز به آنژیوگرافی عروق کرونر دارد.
 
 
:آنژیوگرافی
آنژیوگرافی جهت بررسی وجود تنگی در عروق کرونر انجام می‌شود. در آنژیوگرافی توسط میله های باریکی به نام کاتتر از رگ ناحیه کشاله ران وارد عروق قلب شده و با تزریق ماده حاجب با کمک اشعه ایکس از عروق قلب تصویربرداری می‌شود. با این کار از محل دقیق و میزان گرفتگی عروق قلب باخبر می‌شویم و ضمنا با آنژیوگرافی روش درمانی بیمار مشخص خواهد شد. در پاره ای از موارد که تنگی رگ دارای مشخصات خاص باشد می‌توان با کمک آنژیوپلاستی(زدن بالون) و گذاشتن استنت(فنر) ضایعه را برطرف کرده و رگ را باز نمود.
 

سی تی آنژیوگرافی:
درمواردی که بیمار تمایل به آنژیوگرافی ندارد یا از نظر انجام آنژیوگرافی در گروه پرخطر است، می‌توان با نظر پزشک معالج از این روش استفاده کرد. این روش جدید یک بررسی غیرتهاجمی‌در تشخیص تنگی عروق کرونر بوده، در این روش ماده حاجب از طریق رگ محیطی تزریق شده و به عروق قلب می‌رسد و همزمان با استفاده از سی تی اسکن تصاویر متعدد و پشت سر هم(128-64 تصویر در ثانیه) از قلب گرفته می‌شود. به وسیله این روش میزان و محل تنگی عروق کرونر مشخص خواهد شد. از این روش برای بررسی ضایعات عروق گردنی،عروق شکمی‌و ریوی و عروق محیطی هم می‌توان استفاده نمود.
 
قسمت اول:روشهای تشخیص بیماری قلبی(1)
تهیه و تدوین:گروه سلامت سیمرغ ـ دکتر مژگان شریفی
www.seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ
 
مطالب پیشنهادی:
 تاثیر استاتین در جلوگیری از سکته قلبی و مغزی
 شاخصی مناسب برای پیش بینی سكته قلبی
 چگونه سلامت قلب را در زمان بحران اقتصادی حفظ کنیم؟!
 چرا حملات قلبی شبها بیشتر رخ می‌دهد؟
 ورزش برای بیماران قلبی