هنگام وقوع بلایای طبیعی تا تأمین حداقل شرایط لازم باید افراد از خود و خانواده خود مواظبت نمایند تا دچار مشکلات ناشی از آن نشوند.

هنگام وقوع بلایای طبیعی ممکن است بسیاری از خدمات عمومی از کار بیفتد. آبرسانی، برقرسانی، جمع آوری زباله یا تأمین نان و سایر مواد غذایی سالم با مشکل مواجه شود و استحمام و دفع فضولات انسانی به طریق صحیح امکان پذیر نباشد.
 
در این شرایط آب و غذای ناسالم ایجاد بیماری می‌کند و زباله و فضولات انسانی به انتشار بیماریها کمک می‌نماید. بنابراین تا هنگام تأمین حداقل شرایط لازم باید افراد از خود و خانواده خود مواظبت نمایند تا دچار مشکلات ناشی از وضع موجود نشوند.
 

اقدامات زیر در پیشگیری از مشکلات بهداشتی مؤثر است:

1- از آب منابع غیر مطمئن برای آشامیدن استفاده نکنید. آب را قبل از آشامیدن با کلر یا جوشاندن (به مدت 5 دقیقه) گندزدایی کنید. (روش کلرزنی: یك قاشق غذا خوری یا سه قاشق مربا خوری پودر هیپوكلریت كلسیم (پودر كلر) را با یك لیتر آب مخلوط كرده و هم بزنید. محلول بدست آمده محلول یك درصد كلر یا كلر مادر است كه باید در ظروف در بسته دور از نور نگهداری شود. (شیشه‌های مات) برای ضد عفونی یك لیتر آب آشامیدنی باید 3 تا 4 قطره توسط قطره چكان وارد آب مورد نظر نمود و پس از 30 دقیقه آنرا مصرف كرد.)
 
2- زباله‌های خود را در پاکتهای نایلون دربسته از محیط زندگی خود دور و حتی الامکان دفن نمایید.
 
3- فقط غذایی که به سلامت آن اطمینان دارید مصرف کنید. استفاده از کنسروجات، مشروط به سلامت ظاهری آن، در این شرایط مناسب است. از مصرف باقیمانده مواد غذایی پاستوریزه كه پس از باز شدن درب ظرف، در خارج از یخچال نگهداری شده خودداری نمایید. غذایی را که خود تهیه می‌کنید کاملا بپزید و غذای پخته را سریعا مصرف کنید. غذای پخته را با دقت و به طور صحیح نگهداری كنید. غذای پخته را قبل از مصرف مجدد بطور كامل گرم كنید. از تماس غذای خام با غذای پخته جدا اجتناب كنید. غذاها را از دسترس حشرات، جوندگان و سایر حیوانات دور نگه دارید.
 
4- فضولات انسانی را در محیط رها نسازید. دفع در نقاطی که کمتر در دسترس باشد و پوشاندن آنها با خاک، حداقل اقدامی است که می‌توان انجام داد. در صورت امکان دفن آن در عمق 30 سانتیمتری، مطلوبتر است.
 
5- پس از دفع مدفوع، دستان خود را با آب و صابون شستشو دهید.
 
6- با محو شرایط لازم جهت رشد نمو حشرات و جوندگان، از افزایش جمعیت آنان جلوگیری کنید. آب و مواد غذایی را در دسترس آنان قرار ندهید. با مشورت مقامات بهداشتی از سموم کم خطر علیه حشرات و جوندگان استفاده نمایید.
 
7- در این شرایط بیش از همیشه به رهنمودهای مقامات بهداشتی توجه نموده و به دقت عمل نمایید.
 

8- در حمل و دفن اجساد، ضمن رعایت ضوابط شرعی و عرفی، توصیه‌های بهداشتی را با حساسیت خاص مورد توجه و عمل قرار دهید.

 
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع: htntabas.persiangig.ir
 
مطالب پیشنهادی:
بهداشت روان در بلايا
حادثه خبر نمی‌كند؛ پزشك خود باشید!
با شعار «سلامت در حوادث و بلایا» روزشمار «هفته سلامت» اعلام شد
پیام سازمان جهانی بهداشت به مناسبت روز جهانی سلامت
11 اصل آموزش سلامت