اگر مشکل ریزش مو دارید یا اگر قصد دارید برای کاشت مو اقدام کنید، بد نیست گفتوگوی این مقاله را با دکتر محمدعلی نیلفروشزاده، متخصص پوست و عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی تهران درباره همین موضوع بخوانید. ممكن است شما هم تجربه ریزش مو را در زندگی داشته باشید یا در مورد ریزش موهایتان فكر كرده باشید...
ریزش مو و علت های آن
شاید هم خانواده و دوستانتان در مورد كاهش موی سر هشدار داده باشند یا با مشاهده تصویر خودتان در آینه متوجه عقب رفتن خط رویش موی سرتان شده باشید و فكر كنید از آنچه هستید مسنتر به نظر میرسید، اما تا به حال به این فکر کردهاید که میشود جلوی این مشکل را از ابتدا گرفت؟ تا حالا برای درمان اقدام کردهاید؟ اگر مشکل ریزش مو دارید یا اگر قصد دارید برای کاشت مو اقدام کنید، بد نیست گفتوگوی این مقاله را با دکتر محمدعلی نیلفروشزاده، متخصص پوست و عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی تهران درباره همین موضوع بخوانید.
بیشتر بدانید : ریزش مو، 7 علت شایع و مهم ریزش مو از زبان یک متخصص پوست
طاس شدن سر برای خیلیها کابوس است. آیا همه ریزش موها به اینجا ختم میشود؟
نه، طاسی مرحله نهایی ریزش مو است كه كلی یا جزیی اتفاق میافتد، هر فرد به طور طبیعی روزانه 60 تا 100 تار موی خود را از دست میدهد و نباید این ریزش مو که معمولا هنگام شستشو یا برس كشیدن اتفاق میافتد و كاملا عادی است، باعث نگرانی شود. حتی از دست دادن روزانه 100 تار مو برای مدت كوتاه هم به مراجعه به متخصص نیاز ندارد و ممكن است یك واكنش موقت به عوامل داخلی یا خارجی از نظر ساختار بیولوژیكی بدن باشد و پس از مدتی مو به حالت طبیعی برمیگردد.
بیشتر بدانید : جلوگیری از ریزش مو با این میوه خوشمزه پاییزی!
این عوامل داخلی یا خارجی چیست؟
خیلی چیزها میتواند باشد؛ از مصرف یک دارو بگیرید تا تغییرات هورمونی، استرسهای روزمره و حتی عوض کردن شامپو. درواقع تا تطبیق یافتن دوباره بدن با این شرایط، ریزش مو رخ میدهد و مثلا به جای ریزش 30 تار مو، روزی 100 تار میریزد پس بدون نگرانی و مراجعه به پزشک میتوان موضوع را پذیرفت. حتی گاهی همین استرسها و دلهره و تلاش برای وقت گرفتن از پزشک و... میتواند ریزش موی ساده را به یک بحران تبدیل کند و مشکلی واقعی برای سلامت همه اعضای بدنتان در اثر این استرس ایجاد شود.
اما گاهی افراد در عرض مدت کوتاهی دچار ریزش موی ناگهانی و غافلگیرانه میشوند. با این موضوع چگونه میتوان کنار آمد؟
اتفاقا این ریزش وسیع و شدید مو خطر كمتری دارد و میتواند به دنبال شوكهای هیجانی یا ناراحتیهای روانی یا جسمی مانند زایمان و سقط جنین، تبهای شدید، بیهوشی عمومی، مسمومیت و مصرف بعضی داروها رخ دهد. بهتر است در مورد سایر عوامل مانند گرفتن رژیمهای سخت و غیرعلمی که با كمبودهایی تغذیهای همراه است، حساس باشیم و توجه ویژهای کنیم.
میخواهید بگویید گاهی ما با شیوه غلط زندگی به سلامت موهایمان صدمه میزنیم؟
بله. این كمبود اسیدآمینههای اساسی، روی و مس، ویتامینهایB، ویتامین H (بیوتین)، ویتامین AوE که میتواند باعث ضعف پیاز مو شود، بهراحتی قابل پیشگیری است و با مصرف این مواد میتوانیم پیری پوست و موها را به تاخیر بیندازیم یا با ترک سیگار و قلیان و خواب خوب و ورزش و مدیریت استرسهایمان میتوانیم همه بدن از جمله پوست و موهایمان را سلامت نگه داریم. اگر این کارهای اصلاحی را در زندگی عادی خود وارد کنیم، حتی تا حدی میتوانیم در بروز ریزش موی ارثی که از خانواده به ما ارث رسیده، دخالت کنیم و آن را عقب اندازیم. مثلا كشیده شدن بیش از حد مو، آرایش نامناسب موها به عنوان مثال مدل دم اسبی و جمع كردن موها در بالای سر، فر زدن مداوم، استفاده از مواد پاككننده قوی و دكلره كردن، همگی میتوانند باعث ریزش مو شوند.
چکاپهای سالانه چطور؟ آیا کشف زودرس بیماریها و درمان به موقع آنها هم میتواند در پیشگیری از طاسی موثر باشد؟
قطعا. اختلالهای هورمونی، بیماریهای متابولیك و داخلی، هیجانها و ناراحتیهای عصبی از علل ریزش موها هستند و در کنار عوامل ارثی و نژادی مطرحاند. درواقع فرد با انجام این بررسیها و صرف هزینه برای تغذیه خوب، خرید و مصرف مکمل مناسب جنس و سن خود و انجام ورزشهای مناسب میتواند در هزینههای خانواده صرفهجویی کند. در اغلب موارد ریزش مو اولین علامت این بیماریهای داخلی نیست و بیانگر این است که فرد به علایم بدن خود اهمیت نداده و درمان نکرده که کارش به این جا رسیده است.
با این همه، نمیتوان برای جلوگیری از ریزش موی ارثی کاری کرد
البته درمانهایی وجود دارد اما طاسی آندروژنیك شایعترین علت ریزش موهاست و با نازك شدن ارثی موها و طاسی سر در مردان و زنان، خودش را نشان میدهد. نازك شدن موها معمولا در هر دو جنس بین سنین 12 تا 40 سالگی شروع میشود و حدود نیمی از جمعیت بعد از 50 سالگی دچار درجاتی از آن هستند. در مردانی كه از قبل استعداد ژنتیكی ابتلا به این حالت را دارند، این حالت خیلی زود و از اواخر دوران بلوغ شروع میشود. تنها کاری که میکنیم، تجویز داروهایی است که مانع اثر هورمون روی مو شود. درمان تایید شده ریزش موی آندروژنیک در مردان محلول موضعی ماینوکسیدیل 2 یا 5 درصد و قرص فیناستراید 1 میلی یا قرص دوتاستراید 5/0 میلیگرمی است.
این درمانهای دارویی چقدر موثرند؟
درمانهای دارویی در صورتی که اوایل شروع ریزش مو تجویز شوند، در اغلب موارد به خوبی میتوانند ریزش مو را کنترل کنند چون مانع از بین رفتن کامل فولیکولهای مو میشود اما در صورتی که فولیکولها در اثر پدیده مینیاتوریشدن کامل از بین رفته باشند، بهترین درمان دائمی و طبیعی برای پر کردن مناطق بدون مو جراحی پیوند مو است.
پس برای تشخیص مشکل در کسی که ریزش موی ارثی دارد خیلی زود باید مراجعه کرد؟
بله، منطقیترین کار در درمان این بیماری مشاوره با متخصص پوست و استفاده مرتب از داروهاست. ریزش مو در برخی موارد خیلی زودرس شروع میشود، پیشانی و شقیقهها در برخی از جوانان حوالی سن 20 سالگی شروع به خالی شدن میكند و این ریزش مو و پس رفتن خط مو در صورت فرد، او را نسبت به سن واقعی پیرتر نشان میدهد. با این حال، من اغلب به بیماران میگویم باید بسیار خوشحال باشیم که در زمانی زندگی میکنیم که انواع درمانهای دارویی و جراحی برای ریزش مو وجود دارد و میتوانیم کامل ریزش مو را درمان کنیم.
بیشتر بدانید : درمان ریزش مو بعد از کرونا با 5 راه ساده
بیشتر بدانید : درمان ریزش مو در خانم ها با چند توصیه خانگی!
بیشتر بدانید : طرز استفاده روغن آرگان برای مو،نرم کننده تا پرپشت و تقویت کننده ریشه مو
گردآوری : گروه سبک زندگی سیمرغ
seemorgh.com/lifestyle
منبع : salamat.ir