تنور جشنواره فیلم فجر هنوز داغ نشده ولی در عوض آرامش و انتظاری كه به دلیل كم بودن فیلم‌های ایرانی اكران می‌شوند بر همه حكمفرماست...
  
تنور جشنواره فیلم فجر هنوز داغ نشده و بر اساس تجربه این احتمال هم وجود دارد كه دست‌كم تا پایان بخش اول جشنواره كه برنامه‌اش منتشر شده این اتفاق نیفتد؛ ولی در عوض آرامش و انتظاری كه به دلیل كم بودن فیلم‌های ایرانی كه در این چند روز و بخش اول جشنواره اكران می‌شوند بر همه حكمفرماست، باعث می‌شود آنها بهتر دیده بشوند و جلسات نقد و بررسی‌شان هم بهتر برگزار شود.
نشست فیلم سوپراستار هم كه دیروز عصر بلافاصله بعد از نمایش فیلم با حضور اهالی رسانه در سینما فلسطین برپا شد، چنین ویژگی‌ای داشت.
تهمینه‌میلانی ابتدا با اشاره به روند فیلمسازی‌اش از افسانه آه تاكنون گفت: از همان اول دوست داشتم فیلم‌های فلسفی و روان شناسانه بسازم، اما حالا در ۴۸ سالگی فكر نمی‌كنم خیلی بشود به این موضوعات پرداخت. زمان ساخت افسانه آه ۲۷ ساله بودم و فكر می‌كنم اگر منتقدان تشویقم می‌كردند، مسیرم با چیزی كه الان هست كاملا فرق می‌كرد. وقتی چیزی مثل سینمای معناگرا هنوز بعد از این همه وقت تعریفی معلوم و مشخص نداشته باشد، طبیعی است كه این كارگردان هم در جواب سوالی برای حضور فیلمش در بخش «در جستجوی حقیقت» (فیلم‌های معناگرا) بگوید همه فیلم‌های من به نوعی معنا‌گرا هستند، چون همه‌شان معنای خاصی را به تماشاگر منتقل می‌كنند. ضمن این‌كه با توجه به درونمایه فیلم فكر می‌كنم این اسم جدید در جستجوی حقیقت برای نمایش سوپر استار در قالب آن مناسب‌تر باشد.
میلانی در پاسخ به ضرورت انتخاب سوپراستار از جامعه هنری و سینما، گفت: به اعتقاد خودم هم چندان ضرورتی به این انتخاب نبود. می‌توانستم سراغ ورزشكاران و حتی سیاست هم بروم، اما مساله اصلی من یك آدم موفق بود كه از حد عادی فراتر رفته باشد و چون شناخت من از جامعه هنری بیشتر است، شخصیتم را از درون خانواده سینما انتخاب كردم و قصدم این نبود كه خانواده خودم را كه سینما باشد، زیر سوال ببرم.
میلانی با انتقاد از تفكر رایج نسبت به فیلم‌های فلسفی و معناگرا گفت: متاسفانه انگار هر فیلمی كه كند باشد و حوصله آدم را سر ببرد، معناگراتر است، اما من می‌خواستم با سوپر استار این موضوع را بشكنم و به فیلم خودم ریتم تند‌تری بدهم و زندگی واقعی را به تصویر بكشم. بیشتر فیلم‌های معناگرای ما در روستاها می‌گذرد و تصور فیلمی كه به دنبال حقیقت در شهر باشد گویی ناممكن است و به همین دلیل من سعی كردم این فیلم را در شهر و با روابط پیچیده شهری بسازم و ظاهرا در هر دو نمایشی كه تاكنون در جشنواره داشته است، نتیجه بدی نداشته و مردم از آن خوششان آمده است. وی همچنین خطاب به سوپر استارها گفت: مهم نیست اگر این فیلم به سوپراستارهای ما بر بخورد. آنها باید یك آینه جلوی خود بگذارند و رفتارشان را در آن ببینند.
وی در ادامه تصریح كرد: ادعایی ندارم كه فیلم عالی ساخته‌ام، اما دوست دارم در هر زمینه‌ای كه فیلم می‌سازم فیلمی خوب باشد تا تماشاگر دست خالی از سینما بیرون نرود. فكر می‌كنم سوپراستار همین ویژگی را دارد.
این كارگردان سینمای ایران در ادامه نشست با اشاره به مسیر آینده سینمای خود با توجه به ساخت «سوپراستار» خاطرنشان كرد: مسیر آینده فیلم‌سازی‌ام بستگی به این‌كه مسوول سینمای آینده چه كسی باشد دارد چرا كه هر بار مسوولان سینمایی عوض شده‌اند، سلیقه من هم تغییر كرده است. مسیری را كه طی می‌كردم مسیر بسیار خوبی بود، اما ۲ سال است كه از چالش‌های فیلم «تسویه حساب» رنج می‌برم. اما این دلیل نمی‌شود كه فیلم نسازم.
تاخیر یك‌ساعته مهمانی
«چهره‌های آراسته آمیخته به لبخند و تواضع» مهم‌ترین ویژگی مهمانی روز گذشته جشنواره بود. این مهمانی در حاشیه برگزاری بازار بین‌المللی فیلم برگزار شد تا با یك تیر، دو هدف را بزند. اول این‌كه داوران بخش بین‌الملل را معرفی كند و دیگر این‌كه چهره‌های سینمایی مختلف را دور هم جمع كند و برای آنها خاطره‌ها را زنده كند. مهمانی با تاخیر یكساعته‌ای برگزار شد و نبود برخی مهمانان بخصوص داوران ایرانی باعث عصبانیت امیر اسفندیاری مرد بین‌المللی فارابی شد به گونه‌ای كه بعد از قرار گرفتن در پشت تریبون با بیان این جمله كه: «ما توانستیم داوران بخش بین‌الملل را از اقصی نقاط دنیا در اینجا جمع كنیم» از حضور نیافتن اغلب داوران ایرانی در این مراسم انتقاد كرد. البته محمد مهدی عسگرپور یكی از معدود داورانی بود كه در این جمع حضور داشت.
در این مراسم هر یك از داوران بخش بین‌الملل با حضور روی سن صحبت‌هایی را مطرح كردند كه به دلیل سیستم نامطلوب صوتی تالار برای بسیاری از افراد قابل فهم نبود. مجید شاه‌حسینی، مدیرعامل فارابی نیز با حضور در سالن با برخی سینماگران سلام و علیك كرد. جعفری جلوه هم جزو آخرین افرادی بود كه در سالن حضور یافت. چهره‌های سینمایی فراوانی هم در این جلسه حضور داشتند كه از میان آنها می‌توان به حجت‌الاسلام محمدعلی زم، نیكی كریمی، فاطمه معتمد‌آریا، رویا تیموریان، محمدمهدی عسگرپور، علی معلم، پرویز شهبازی و... اشاره كرد. داوران بخش اصلی جشنواره نیز میكل اولاسیرگویی از اسپانیا، آندری زویاگینتسف از روسیه، روبرتو استابیله از ایتالیا،‌ پل كاكس از استرالیا و محمدمهدی عسگرپور و مجید شیخ‌انصاری از ایران معرفی شدند. پایان بخش این مراسم نیز صرف غذاهای متنوع ایرانی بود كه به ذائقه برخی میهمان‌های خارجی بسیار خوش آمد.
سایت جشنواره فعال نیست
از نكات قابل تامل درباره این دوره از جشنواره فیلم فجر می‌توان به راه‌اندازی سایت جدید جشنواره اشاره كرد. این سایت بتازگی در نشانی جدید راه‌اندازی شده، اما در بسیاری از صفحات آن مانند هیات داوران، سینمای ایران، هیات انتخاب، آرای مردمی، تاریخچه جشنواره، پیش‌فروش جشنواره و... بدون هرگونه اطلاعات است.
 

گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
 www.seemorgh.com/culture
منبع:aftab.ir