در صورت رعایت توصیه های سازمان انتقال خون نه تنها می توان از جمع آوری بسیاری از خون های آلوده پیشگیری نمود بلکه می توان..........

بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی روز 14 ژوئن برابر 25 خرداد به عنوان روز اهدای خون نامیده شده است ودر واقع روزیست که از تمام کسانیکه با اهدای خون خود سبب نجات همنوعان میگردند قدردانی میشود ، هر ساله یکی از کشورها میزبان بزرگداشت این روز می باشد و امسال نیز امارات متحده عربی میزبان این روز است. لازم به ذکر است در صورت رعایت توصیه های سازمان انتقال خون نه تنها می توان از جمع آوری بسیاری از خون های آلوده پیشگیری نمود بلکه می توان سبب ایجاد آگاهی بیشتر به خصوص اهداء کنندگان از داشتن بیماری هایی که هنوز در ایشان علامتی ندارد ولی حامل این بیماری ها هستندگردد در ذیل به بهانه این روز ضمن قدردانی از تمام عزیزانی که خون اهداء مینمایند ،مراحل اهداء خون که توسط سازمان انتقال خون ارائه گردیده جهت اطلاع بیشتر شما کاربر عزیز تقدیم می گردد :

مراحل اهدای خون

آيا شما تا بحال به يک پايگاه انتقال خون مراجعه کرده ايد؟

پايگاه انتقال خون جايی است که افراد برای اهدای خون خود به آنجا مراجعه می کنند. در آنجا خون های اهدا شده پس از جمع آوری و آماده سازی، در شرايط خاصی نگهداری می شوند تا به موقع برای استفاده بيماران به بيمارستانها و مراکز درمانی ارسال شوند.

1- ورود به يک پايگاه انتقال خون:

در بدو ورود به يک پايگاه انتقال خون، اولين چيزی که جلب نظر می کند ، تابلوها و پوسترهای متعدد آموزشی است که بر در و ديوار پايگاه نصب شده اند تا به شما اطلاعات كافي بدهند.

2- واحد پذيرش:

ابتدا شما به پذيرش راهنمائی می شويد. در اين بخش معمولاً پس از خوش آمد گويی ممکنست بروشورهايی به شما ارائه شده و از شما خواسته شود آنها را مطالعه نمائيد. با مطاالعه اين بروشورها شما اطلاعاتي درباره شرايط اهداي خون و موارد معافيت از اهداي خون بدست مي آوريد . بنابر اين درصورت نداشتن هريك ازشرايط اهداي خون (قسمت شرايط اهداي خون را ببينيد) و يا داشتن يكي از موارد معافيت (قسمت موارد معافيت از اهدای خون را ببينيد)، از اهداي خون خود صرف نظركنيد و درصورت لزوم با پزشك اهداكنندگان مشورت نمایید. اما درصورتي كه خود را واجد شرايط دانسته و بخواهيد خون اهدا نمائيد ضمن درخواست ارائه کارت شناسايی معتبر، مشخصات شما پرسيده شده و اين مشخصات ثبت می شوند.

3- مصاحبه و معاينه پزشک اهدا کنندگان:

در اين مرحله پزشک پرسشهايی را در زمينه سوابق پزشکی ، وضعيت فعلی و رفتارهای شخصی شما مطرح می نمايد و معاينه مختصری از شما بعمل می آورد آنگاه برای تعيين ميزان هموگلوبين ، يک قطره خون از نوک يکی از انگشتان دست شما می گيرد.

اين مرحله از اهدای خون از جهت حفظ سلامت شما و گيرنده خون شما ارزش بسياری دارد بنابر اين دقت و صداقت در پاسخ به اين سوالات ضروري است.

4- خود حذفی محرمانه:

تمامی اطلاعاتی که از شما دريافت می شود و پاسخ هايی که شما می دهيد ، کاملاً محرمانه خواهند ماند . با اين وجود ممکنست شما به هر دليلي، از گفتن بعضی از حقايق يا رفتارهای خود , خودداری کنيد . به همين دليل در اين مرحله ، پرسشنامه ای به شما داده می شود که در آن از شما پرسيده می شود: " آيا فکرمی کنيد بهتر است پس از انجام خونگيری از خون شما برای بيماران مصرف شود يا خير؟ "

اين بار شما هيچ معذوريتی نداريد . در صورتی که بدانيد بخاطر انجام رفتارهای پر خطر (قسمت رفتارهاي پر خطر را ببينيد) ممکنست خون شما سالم نباشد، در کمال اطمينان و با خاطری آسوده پاسخ " مصرف نشود " را انتخاب و برگه را به درون صندوق ويژه ای بيندازيد. به اين ترتيب خون دريافت شده از شما، از چرخه مصرف حذف می گردد. درصورتي كه از پاسخ هايي كه به پزشك داده ايد مطمئن هستيد و طي 12 ماه گذشته مرتكب هيچ يك از رفتارهاي پر خطر (قسمت رفتارهاي پرخطر را ببينيد) نشده ايد، پاسخ "مصرف شود" را انتخاب وبرگه را به درون صندوق ويژه بيندازيد. اين راهکار که تاثير به سزايی در افزايش ضريب ايمنی خون های گرد آوری شده دارد، را به اصطلاح " خود حذفی محرمانه " می نامند.

5- خونگيری:

1. درصورت داشتن شرايط اهداي خون، شما به اتاق خونگيری راهنمايی می شويد.

2. يكي ازكاركنان به شما كمك مي كند تا به راحت ترين حالت ممکن بر روی تخت خونگيری قرار گيريد.

3. یک خونگير آموزش ديده ناحيه داخل آرنج تان را با محلول های پاک کننده تميز وضد عفوني مي نمايد.

4. خونگير آموزش ديده با دستکش استريل، سوزن استريل را که به يک کيسه مخصوص متصل است وارد وريد ( رگ ) شما می نمايد. همه وسايل مورد استفاده استريل و يکبار مصرف است، بنا براين به هيچ وجه خطر آلودگی شما را تهديد نمی کند.

5. يک واحد خون ( 350 يا 450 ميلی ليتر ) از شما دريافت می شود . مدت زمان جمع آوری خون ( يعنی از زمانی که سوزن وارد دست فرد می شود تا زمانی که کيسه خون به اندازه کافی پر شود ) حدود 5 تا 10 دقيقه طول می کشد.

6- استراحت و پذيرايی:

پس از پايان خونگيری لازم است به مدت 15 دقيقه همچنان روی تخت استراحت نماييد. در اين مدت خونگير از شما مراقبت کرده و با آب ميوه و شيرينی از شما پذيرايی می شود. 3. کل زمان اهدای خون ( خونگيری و استراحت ) حدود 20 تا 25 دقيقه طول می کشد.

آیا اهدای خون خطری برای اهداکننده دارد ؟

کلیه داوطلبین پیش از اهدای خون مورد مشاوره و معاینه پزشکی قرار می گیرند و تنها از کسانی خون در یافت می شود که همه شرایط اهدای خون را داشته و اهدای خون هیچ ضرری برای آنها نداشته باشد. ممکنست پس از اهدای خون برخی از اهداکنندگان دچار اندکی بیحالی شوند که یا کمی استراحت و مصرف مایعات این حالت به سرعت برطرف خواهد شد. همچنین استفاده از وسایل و سوزن های استریل و یکبار مصرف و رعایت نکات ایمنی و بهداشتی باعث اطمینان از عدم امکان آلودگی و انتقال بیماریها ی عفونی به اهداکنندگان می گردد. حجم خون اهدایی به سرعت جبران شده و وضعیت سلولهای خونی نیز ظرف کمتر از یک ماه کاملا به وضعیت طبیعی خود بر خواهد گشت.
 
 
 گردآوری:گروه سلامت سیمرغ

اختصاصی سیمرغ 
www.seemorgh.com/health