ماشین‌های حمل زباله را دیده‌اید؟ اینکه چه‌قدر کثیف‌اند و انواع آشغال‌ها و زباله‌ها روی هم انبار شده‌اند. حتما با خودتان فکر می‌کنید که...
 

ماشین‌های حمل زباله را دیده‌اید؟ اینکه چه‌قدر کثیف‌اند و انواع آشغال‌ها و زباله‌ها روی هم انبار شده‌اند. حتما با خودتان فکر می‌کنید که چند میلیون میکروب در همین یک تکه جا وجود دارند. هیچ‌وقت فکر کرده‌اید که صندوق ماشین شما یا حتی صندلی عقب آن می‌تواند به همان اندازه آلوده باشد؟ دانشمندان بریتانیایی و آمریکا تحقیق مشترکی انجام داده‌اند که می‌تواند جواب این سوال را بدهد...

این روزها با ماشینی‌تر شدن کارها و زندگی‌ها، افراد زمان بیشتری را پشت فرمان اتومبیل یا به عنوان سرنشین این وسایل نقلیه سپری می‌کنند. سرعت کارها و زندگی و غذاهای آماده و رستوران‌های سرپایی باعث شده تا حتی بسیاری از این افراد وعده‌های غذایی‌شان را هم درون ماشین صرف کنند اما بسیاری از این افراد ممکن است نسبت به این مساله آگاه نباشند که میکروب‌ها و باکتری‌های زیادی به‌صورت همسفرانی نامریی همیشه در محیط ماشین وجود دارند. میلیون‌ها میکروب، قارچ، باکتری‌های مختلف و کپک‌های بیماری‌زا در یک ماشین شیک که تمیز هم به نظر می‌رسد در حال رشد و نمو هستند.

شکی نیست که اصلی‌ترین دلیل تجمع این باکتری‌ها و آلودگی‌های ریز و نادیدنی این است که عده کمی داخل ماشین‌شان را تمیز می‌کنند.

در سال گذشته میکروب‌شناس‌های بریتانیایی به سفارش یک شرکت بیمه انگلیسی تحقیقی را روی ماشین‌ها انجام دادند و به طور تصادفی 25 ماشین مختلف را از نظر وجود میکروب در داخل و صندوق آن مورد آزمایش قرار دادند. تحقیق آنها به این نتیجه رسید که در یک ماشین معمولی یک شهروند عادی بریتانیا حداقل 285 نوع باکتری مختلف در هر 5/2 سانتی‌مترمربع آن وجود دارد. آنها توانستند 10 نوع باکتری خطرناک را هم در این آلودگی‌ها پیدا کنند. آنتونی هیلتون، میکروب‌شناس دانشگاه آشتون که مسوول این تحقیق بود ابتدا تصور می‌کرد فرمان اتومبیل بیشترین مقدار باکتری را داشته باشد اما در جریان تحقیق مشخص شد، دنده اتومبیل با متوسط 356 میکروب مختلف در هر اینچ، آلوده‌ترین نقطه داخل ماشین است اما در بقیه جاهای ماشین، رتبه کثیف‌ترین جا در اختیار صندوق عقب ماشین و کف‌پوش آلوده آن قرار دارد که بین 300 تا 400 باکتری مختلف در هر 5/2 سانتی‌متر آن زندگی می‌کنند. اغلب باکتری‌های داخل ماشین از سلول‌های مرده پوست و خاکی که با کفش به داخل می‌آید منتقل می‌شوند. دست‌ها، لباس‌ آلوده و حتی حیواناتی که داخل ماشین می‌شوند هم آلودگی بیشتری را منتقل می‌‌کنند. اگر چه اغلب افراد با این میکروب‌ها بیمار نمی‌شوند اما در بعضی‌ ماشین‌ها حتی میکروب‌های بیماری‌زایی که عموما در مدفوع وجود دارند یافت شده بود. دکتر هیلتون می‌گوید: «ما در ماشین موجوداتی را پیدا کردیم که اغلب در داخل یک توالت یافت می‌شوند و از آنجایی که تصور نمی‌کنم کسی ساندویچ‌‌اش را با خود به داخل توالت ببرد تعجب می‌کنم چه‌طور بسیاری از افراد داخل ماشین غذا می‌خورند.» میکروب‌ها از طریق سیستم‌ تهویه ماشین و بخاری آن هم وارد می‌شوند. به همین دلیل در مدل‌های جدید، ماشین‌ها دارای فیلترهای ضدمیکروب و ضد جرم هستند که از ورود ذرات آلوده‌کننده که توسط هوا منتقل می‌شوند، جلوگیری می‌کنند.


ماشین‌های آمریکایی آلوده‌ترند

در مقایسه با ماشین‌های بریتانیایی، ماشین‌های آمریکایی چندان تمیزتر نیستند. در سال 2006 چارلزگربا میکروب‌شناس دانشگاه آریزونا هم یک مطالعه وسیع راجع به این موضوع انجام داد. او داخل 100 ماشین مختلف را در پنج ایالت مورد آزمایش قرار داد و در هر ماشین از 11 جای مختلف نمونه‌برداری کرد. بعد از به دست آوردن نتایج مشخص شد تمیز‌ترین ماشین متعلق به یک فرد مجرد اهل ایالت آریزونا و کثیف‌ترین ماشین متعلق به یک خانم متأهل و دارای فرزند اهل فلوریدا بود. ماشین‌های ون و ماشین‌های شاسی‌بلند مثل پاترول از ماشین‌های کوچک‌تر آلوده‌تر بودند و ماشین افراد متاهل آلودگی بیشتری داشت. داشبورد ماشین، محل نگهداری پول و سکه، محل نگهداری لیوان و صندلی کودک آلوده‌ترین نقاط ماشین‌ها شناخته شدند. دسته در، بالابر شیشه و کمربندهای ایمنی هم بعد از دنده و فرمان ماشین از محل‌های میزبان باکتری‌ها بودند. نوع آب و هوا هم در میزان آلودگی موثر است. هوای مرطوب و گرم باعث آلودگی بیشتر داخل ماشین می‌شود. مطالعه روی هواپیما و اتوبوس‌ها نشان داده است که ماشین‌ها در مقایسه با آنها آلوده‌ترین وسایل نقلیه هستند و شاید علت این موضوع این باشد که ماشین‌ها کمتر تمیز می‌شوند.


چه باید کرد؟

اگرچه معمولا تمیزی ظاهر ماشین و بیرون آن بیشتر برای صاحبان آن مهم است اما نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که باید به نظافت داخل ماشین بیشتر توجه نشان داد. دکتر هلیتون می‌گوید: «از آنجایی که امروز ماشین‌ها تبدیل به یک بخش از محل زندگی شده‌اند باید همان‌قدر که به نظافت یک اتاق توجه می‌شود داخل ماشین را هم به همان ترتیب تمیز کرد.» باید با یک برنامه مرتب داخل ماشین، کف‌پوش‌های آن و حتی پوشش‌های صندلی را تمیز کرد. همیشه بعد از غذا خوردن یا حتی نوشیدن قهوه هم داخل ماشین را تمیز کنید. جاروبرقی‌های کوچک مخصوص اتومبیل تهیه کنید و همیشه یک کیسه مخصوص زباله داخل ماشین داشته باشید. دکتر گربا اما برخلاف دکتر هلیتون معتقد است باید جدی‌تر از این حرف‌ها با مساله آلودگی داخل ماشین برخورد کرد و باید هر از چند گاه داخل ماشین را ضدعفونی کرد. دسته‌‌های ماشین، فرمان، دنده، دستگیره‌ها، داشبورد و قفل کمربند ایمنی از جاهایی هستند که به نظر چارلزگربا باید منظم‌تر ضدعفونی شوند. پروفسور فیلیپ تیرنو، استاد دانشگاه نیویورگ می‌گوید: «اگر چه احتمال اینکه میکرو‌ب‌های داخل ماشین یک فرد را بیمار کنند کم و یا حداقل به اندازه محیط‌های بیرون است اما از آنجایی که افراد مدت زمان بیشتری را داخل ماشین سپری می‌کنند و به خصوص زمانی که افراد زیادی داخل یک ماشین می‌نشینند و به خصوص برای کودکان این میکروب‌ها می‌توانند احتمال بیماری را افزایش دهند.» او تاکید می‌کند، صاحبان ماشین به خصوص در فصل سرما که میزان سرفه و عطسه مسافران بیشتر است، باید بیشتر مراقب نظافت داخل ماشین باشند.

 
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع: salamatiran.com
 
مطالب پیشنهادی:
اتومبیلهایی مسموم کننده
ارتباط طول عمر و پاکیزگی لباسها
دودی که می خوریم!(1)
مکانهای نامناسب برای سلامتی‌(1)
بهداشت وسایل شخصی در حمام و توالت