جمع آوری و مقایسه اطلاعات در مورد سطح سلامتی و وضعیت بیماریها در سرتاسر جهان یك راه برای بیان مشكلات حوزه بهداشت و درمان، مشخص كردن نقاط ضعف و قوت و نیز كمك برای تصمیمگیری در مورد اولویتهای كاری است.
مطلب زیر، نتیجه یك تحقیق درباره سطح سلامتی جهانی است كه از راه ارزیابی وضعیت بیماریها و آمار ابتلا به بیماریها و علل مرگومیر در سرتاسر جهان به دست آمده است. حقایق مندرج در این مطالعه با بررسی بیش از 130 بیماری و حادثه كه در سطح جهانی رخ میدهد بهدست آمده است.
حقیقت اول:
هر سال، در حدود 10 میلیون كودك زیر پنج سال جان خود را از دست میدهند. تقریبا تمام این كودكان درصورت دسترسی به سادهترین اقدامات درمانی میتوانند زنده بمانند.
سازمان جهانی بهداشت در تلاش است با همكاری دولتها در سرتاسر جهان، درمانهای مؤثر و مناسب را كه برای ارتقای سطح سلامتی و كاهش مرگ كودكان حیاتی است، در اختیار همگان قرار دهد.
سازمان جهانی بهداشت در تلاش است با همكاری دولتها در سرتاسر جهان، درمانهای مؤثر و مناسب را كه برای ارتقای سطح سلامتی و كاهش مرگ كودكان حیاتی است، در اختیار همگان قرار دهد.
حقیقت دوم:
بیماریهای قلبی عروقی مهمترین عامل مرگ در جهان است. بیماریهای قلبی عروقی، بیماریهایی هستند كه قلب و رگهای خونی را در بر گرفته و سبب حملههای قلبی و سكته میشوند. حداقل 80 درصد مرگومیرهای قابل پیشگیری، از بیماریهای قلبی عروقی سرچشمه میگیرند. و از راه تغذیه سالم، انجام ورزش و فعالیت بدنی منظم و دوری از توتون و فرآوردههای آن، میتوان از سكته پیشگیری كرد.
حقیقت سوم:
بیماری ایدز مهمترین عامل مرگ در آفریقا است. با وجود پیشرفتهای اساسی در پیشگیری و درمان بیماری ایدز، آمار مرگ و میر ناشی از آن هنوز بالاست.
عدمدسترسی به خدمات درمانی مناسب، ادامه حیات را محدود میكند. مهمترین دلیل پایین بودن خدمات بهداشتی درمانی مناسب، كمبود سیستمهای بهداشتی و مراكز درمانی و نیز نبود منابع انسانی واجد تحصیلات پزشكی و رشتههای وابسته به حد كافی است.
حقیقت چهارم:
حقیقت چهارم:
بالارفتن سن جامعه، موارد سرطان و سكتههای قلبی را افزایش داده است. افزایش سهم افراد مسن در جمعیت جهانی، با افزایش بیماریهای مزمن مرتبط با بالا رفتن سن، به ویژه در كشورهای در حال توسعه همراه شده است. مسئولان بهداشتی درمانی تمام كشورها باید برای فائق آمدن بر مشكلات ناشی از بالا رفتن سن، خود را آماده كنند.
حقیقت پنجم:
سرطان ریه شایعترین عامل مرگ ناشی از ابتلا به سرطان است. مصرف دخانیات، عامل منحصر به فرد قابل پیشگیری برای ایجاد سرطان در جهان است. در كشورهای در حال توسعه، مصرف سیگار و سایر فرآوردههای توتون، عامل بیش از 80درصد تمام موارد سرطان ریه است.
حقیقت ششم:
عوارض حاملگی، عامل 15درصد مرگ زنان در سنین باروری در سطح جهانی است. بیش از نیم میلیون زن بهعلت عوارض قابل پیشگیری حاملگی یا حین زایمان از دنیا میروند. سازمان جهانی بهداشت، كشورها را برای دستیابی به خدمات درمانی مناسب برای سلامتی زنان، قبل از زایمان، حین وضع حمل و بعد از به دنیا آمدن فرزند، یاری میرساند.
حقیقت هفتم:
اختلالات روانی مانند افسردگی، جزو بیست عامل ایجادكننده ناتوانی در سطح جهانی است. افسردگی حدود 120 میلیون نفر را در سرتاسر جهان تحتتأثیر قرار داده و این آمار مرتب در حال افزایش است. متأسفانه كمتر از 25درصد مبتلایان، به اقدامات و مراكز درمانی مناسب دسترسی دارند.
حقیقت هشتم:
از دست دادن قدرت شنوایی، مشكلات بینایی و اختلالات مغزی مهمترین عوامل ایجادكننده معلولیت هستند. این مشكلات- مانند از دست دادن شنوایی و آب مروارید- میتوانند زندگی افراد را تحتتأثیر قرار داده، اما به آسانی قابل پیشگیری هستند. آمار در كشورهای با درآمد كم و ثروتمند متغیر است اما همگی مبتلایان در سرتاسر جهان برای ادامه زندگی به كمك نیاز دارند.
حقیقت نهم:
حوادث رانندگی از نهمین عامل مرگ در سال 2004 به پنجمین عامل در سال 2030 ارتقا خواهد یافت. بیش از 3500 نفر روزانه بهدلیل حوادث رانندگی جان خود را از دست میدهند و میلیونها نفر نیز مجروح شده یا برای تمام عمر معلول میشوند. سازمان جهانی بهداشت در تلاش است آگاهی رسانی در مورد این عامل مرگ و میر قابل پیشگیری را افزایش دهد. مهمترین این اقدامات شامل تشویق به استفاده از كلاهایمنی، بستن كمربند ایمنی، عدمرانندگی در سرعتهای بالا و عدممصرف الكل است.
حقیقت دهم:
سوء تغذیه عامل اصلی مرگ حداقل 30 درصد همه كودكان زیر پنج سال است. تقریبا 20میلیون كودك در سطح جهان دچار سوء تغذیه شدید هستند. تغذیه ناكافی از شیر مادر، عدمدسترسی به غذای مناسب و كمبود دستیابی به غذاهای مفید و مقوی جزء عوامل ایجادكننده سوء تغذیه هستند. همچنین بیماریهای شایع در كودكان، توانایی بدن را برای خوردن یا جذب مواد ضروری از غذا تحتتأثیر قرار میدهد.
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع: hamshahrionline.ir
مطالب پیشنهادی:
اولين عامل مرگ و مير در جهان چه خواهد بود؟
عامل اصلی مرگ و میر در تهران از قول مدیر بهشت زهرا
چه كنيم دچار عارضههای قلبی نشويم
چه كنيم دچار عارضههای قلبی نشويم
نجات زندگی با تشخیص زودهنگام
فهرست آزمایشات( چك آپ های) دوره ای