ماهیها و انواع غذاهای دریایی به عنوان یکی از بهترین منابع برای تامین پروتئین بدون چربی و مواد معدنی بدن به شمار می آیند. ماهیهای چرب به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا-۳ و ویتامینهای A و D از نظر خواص یک قدم از سایر ماهی ها جلوترند. اما در کنار تمام فواید گفته شده در مورد ماهی ها، باید به این نکته هم توجه داشته باشید که، چرخه اکوسیستمی که انسان در شکل گرفتن آن نقش اصلی را بازی می کند و زنجیره غذایی ماهی ها در این اکوسیستم، موجب پدید آمدن جیوه در گوشت ماهی ها می شود که بسته به نوع ماهی و موقعیت قرار گرفتن در زنجیره غذایی، جیوه موجود در گوشت ماهی ها متفاوت خواهد بود.
البته در نظر داشته باشید که با توجه به نوع ماهی ها و ویژگی آنها در خصوص میزان جیوه موجود در بدن آنها، باید در مورد مقدار مصرف ماهی ها تصمیم گرفت.
ما با توجه به موارد ذکر شده، بطور خلاصه ماهی ها را از لحاظ میزان جیوه موجود در گوشتشان، به سه دسته تقسیم کرده ایم.
ماهیها از نظر میزان مصرفشان (با توجه به جیوه موجود در بدنشان) به سه رده تقسیم میشوند:
1- بهترین گزینهها که میتوان ۲ تا ۳ وعده در هفته از آنها خورد، مانند، ساردین، تیلاپیا، میگو، ماهی سالمون یا آزاد، روغن ماهی کوچک (ماهی هادوک)، ماهی قزل آلا و ...
2- گزینههای خوب که میتوان یک وعده در هفته از آنها خورد، مانند تون سبک کنسرو شده، ماهی کپور، ماهی حلوای لیمویی، ماهی اسنپر (ماهی سرخو)، تاج ماهی و…
3- ماهیهای که باید از آنها اجتناب کرد، مانند کوسهماهی، ارهماهی، تون الباکور، شاهماهی خالمخالی (king mackerel) و نیزهماهی یا ماهی مارلین و..
اندازه وعدههای غذایی ماهیها برحسب سن متفاوت و به شرح زیر است:
کودکان ۲ تا ۳ ساله: یک وعده معادل ۲۸ گرم.
کودکان ۴ تا ۷ ساله: یک وعده معادل ۵۶ گرم.
کودکان ۸ تا ۱۰ ساله: یک وعده معادل ۸۴ گرم
کودکان ۱۱ ساله و بالاتر و بزرگسالان: یک وعده معادل ۱۱۲ گرم.
اگر از ماهی آبهای محلی خود استفاده میکنید، از کارشناسان ماهی در منطقه خودتان مشورت بگیرید. اگر اطلاعاتی در دسترس نبود، خوردن ماهی را در بزرگسالان باید در هفته به ۱۶۸ گرم محدود کنید. در کودکان زیر ۶ سال این مقدار را به ۲۸ تا ۵۶ گرم در هفته و در کودکان ۶ تا ۱۲ سال به ۵۶ تا ۸۴ گرم در هفته محدود کنید.
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع: shafaonline.ir